Skip to main content

Στην οδό Φιλικής Εταιρείας θα εγκατασταθεί η Ζώνη Καινοτομίας

Η μετακόμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τον Απρίλιο ή Μάιο, θα θέσει σε εφαρμογή ένα άμεσο σχέδιο της ΑΖΚ, τη δημιουργία θερμοκοιτίδας.

Αποχωρεί από το κτήριο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και μετακομίζει σε δικές της εγκαταστάσεις η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Πρόκειται για κίνηση συμβολισμού, αλλά και ουσίας. Αφενός θα σηματοδοτήσει την αυτονόμηση και τον απογαλακτισμό της Ζώνης από τον στενό εναγκαλισμό του δημοσίου και της εκτελεστικής εξουσίας –σήμερα τα γραφεία της ΑΖΚ στο Διοικητήριο βρίσκονται στην άλλη πλευρά του διαδρόμου του υπουργικού γραφείου- και αφετέρου θα φιλοξενήσει την θερμοκοιτίδα της ΑΖΚ, η οποία προφανώς δεν μπορεί να στεγαστεί στις σημερινές της εγκαταστάσεις. Γι’ αυτούς τους λόγους η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου έχει συμφωνήσει με τη μετεγκατάσταση. Εξάλλου το ζήτημα της αφορά και ως υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μέσα στους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες η Ζώνη θα έχει εγκατασταθεί –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στο τριώροφο «γυάλινο» κτήριο που βρίσκεται στην οδό Φιλικής Εταιρείας, στη δεξιά «όχθη» του δρόμου, ανεβαίνοντας από την Τσιμισκή. Το κτήριο, που έχει συνολικό εμβαδό 350 τετραγωνικών μέτρων, ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και είναι χτισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε επί της ουσίας να ενσωματώνει ένα κομμάτι από το νοτιοανατολικό τμήμα του τείχους της Θεσσαλονίκης, το οποίο σήμερα είναι ορατό, αλλά όχι προσβάσιμο για τους πολίτες. Κάποια στιγμή είχε παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά εδώ και καιρό παραμένει άδειο και ανενεργό.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των νομικών της εκκλησίας, της ΑΖΚ και του ΥΜΑΘ, δηλαδή του δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα και η μίσθωση του χώρου να προχωρήσει κανονικά καθοριστική είναι η παρέμβαση εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος από την αρχή πείστηκε για τη χρησιμότητα μιας συμφωνίας για εγκατάσταση της Ζώνης στο κτήριο.

Η μετακόμιση, που αποτελεί έναν από τους αρχικούς στόχους του νέου προέδρου της ΑΖΚ ΑΕ Κυριάκου Λουφάκη και με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τον Απρίλιο ή Μάιο, θα θέσει σε εφαρμογή ένα άμεσο σχέδιο της ΑΖΚ, τη δημιουργία θερμοκοιτίδας. Με δεδομένο ότι η Ζώνη συμμετέχει ενεργά στην προ-θερμοκοιτίδα του δήμου Θεσσαλονίκης «ΟΚ!Thess» είναι σαφές ότι η διοίκηση και τα στελέχη της αντιλαμβάνονται τόσο τη χρησιμότητα, όσο και τις δυνατότητες μιας επιπλέον θερμοκοιτίδας στη Θεσσαλονίκη.

Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν τα τελευταία χρόνια οι θερμοκοιτίδες i4G, Θέρμη και Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και τα στοιχεία δείχνουν ότι παράγονται αποτελέσματα και υπάρχει ζήτηση.