Skip to main content

Συνάντηση Ευθυμίου με Ζαχαράκη - Σειρά πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση της βίας μεταξύ ανηλίκων

Η βουλευτής συναντήθηκε με την υπουργό Οικογένειας

«Όλη η κοινωνία παρακολουθεί τη μεγάλη αύξηση περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων. Λόγω της διαχρονικής ενασχόλησής μου με κοινωνικά θέματα, βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με τους κοινωνικούς φορείς, που μου μεταφέρουν την αγωνία τους για το θέμα αυτό. Εξάλλου, είναι εύλογο ότι ως μητέρα δυο παιδιών με ανησυχεί ιδιαίτερα. Επειδή η αντιμετώπιση της βίας μεταξύ ανηλίκων και της παραβατικότητας ανηλίκων είναι ένα ζήτημα τεράστιας κοινωνικής σημασίας και με σκοπό να συμβάλλω στην κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κοινωνικού θέματος, αναλαμβάνω μία σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Για τον λόγο αυτόν συναντήθηκα με την υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη», τονίζει η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία.

Η κ. Ζαχαράκη ενημέρωσε τη βουλευτή σχετικά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, «με σκοπό την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος της βίας μεταξύ ανηλίκων και της νεανικής παραβατικότητας, καθόσον είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση. Στόχος είναι η πρόληψη ενάντια σε τέτοια περιστατικά, η αντιμετώπισή τους με στοχευμένες πολιτικές και η δρομολόγηση και εφαρμογή και πρόσθετων. Παράλληλα, ιδιαίτερα κρίσιμη προβάλλει η επανένταξη στην κοινωνία των παιδιών µε παραβατική συμπεριφορά».

Από την πλευρά της η κ. Ευθυμίου, παρέθεσε στην υπουργό και τις δικές της απόψεις και «σχετικές προτάσεις για το ζήτημα αυτό, στην κατεύθυνση κυρίως της πρόληψης αλλά και της καταστολής».

Η κ. Ευθυμίου τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο της οικογένειας και ότι «προβάλει ως εξέχουσας σημασίας η ανάληψη πρωτοβουλιών αφενός στήριξης οικογενειών που μέλη της έχουν παραβατική συμπεριφορά και αφετέρου πραγματοποίησης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων για το ζήτημα αυτό». Επίσης, επειδή κομβικός είναι και ο ρόλος του σχολείου, η κ. Ευθυμίου επισήμανε «την αναγκαιότητα ενίσχυσης τόσο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά της βίας ανηλίκων και της παραβατικής συμπεριφοράς όσο και του θεσμού του ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού στις σχολικές εγκαταστάσεις, πρωτοβουλία την οποία έχει θεσμοθετήσει ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την εισαγωγή 3.200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών».

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε και «σε μία ακόμα πρωτοβουλία η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να σταθεί βοηθητική, αυτή της ενίσχυσης εντός των οργάνων των σχολικών κοινοτήτων του θεσμού της σχολικής διαμεσολάβησης. Η διαμεσολάβηση στο σχολείο είναι ένας από τους τρόπους επίλυσης ή διαχείρισης συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον, μεταξύ μαθητών, ή μαθητών – καθηγητών ή καθηγητών – γονέων ή άλλων μελών της σχολικής κοινότητας».