Skip to main content

Τα «κοράκια» των αγορών ψάχνουν για στεγαστικά δάνεια

H πλειονότητα των ξένων οίκων που ειδικεύονται σε real estate και είναι εξοικειωμένοι με την ελληνική αγορά πιστεύει πως μπορούν να βρεθούν ευκαιρίες

Ακόμα και με το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα επιφυλακτικό, οι περισσότεροι ξένοι οίκοι που ειδικεύονται στο real estate και είναι εξοικειωμένοι με την ελληνική αγορά πιστεύει πως μπορούν να βρεθούν σημαντικές ευκαιρίες στον μεγάλο αριθμό ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.  

Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που εκφράζεται τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, από το εξωτερικό, για τα NPLs και την διαχείριση τους. Τα επονομαζόμενα και «κοράκια» των αγορών, αυτή τη στιγμή, αγοράζουν κυρίως μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία θεωρούνται πλήρως διαγραμμένα από τις τράπεζες και εξ αυτού του λόγου οι τιμές στις οποίες προσφέρονται είναι εξευτελιστικές. Ωστόσο, πρόκειται για μια win – win κατάσταση, καθώς και οι τράπεζες θα βάλουν «κάτι» στα ταμεία τους, αλλά και τα «κοράκια» θα έχουν να ελπίζουν σε ένα καλό κέρδος, απ' ό,τι εισπράξουν, στο τέλος. Πρόσφατα πουλήθηκε πακέτο καταναλωτικών δανείων, αυτής της κατηγορίας, συνολικού ύψους 1 εκατ ευρώ.

Ομως, τα πολλά λεφτά βρίσκονται στα στεγαστικά δάνεια, που θεωρούνται NPL Σχεδόν το 50% όσων ξένων funds κυκλοφορούν στην Ελλάδα γι' αυτά ενδιαφέρονται και εξετάζει αναλυτικά ό,τι τέτοιες περιπτώσεις βρει. Κι αυτό γιατί εκεί τα περιθώρια κέρδους θα είναι πολύ μεγάλα και τα deal από τα πιο επιτυχημένα, από πλευράς απόδοσης. Υπολογίζεται ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ξεπεράσει και το 70%, γεγονός το οποίο από μόνο του είναι ενδεικτικό της "βιομηχανίας", που πάει να στηθεί ως προς το συγκεκριμένο μέτωπο.