Skip to main content

Ταχιάος για μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός κάθε 1,5 λεπτό - Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο

Εντός Απριλίου η πρώτη αυτοδύναμη δοκιμαστική διέλευση συρμού σε όλη τη διαδρομή του Μετρό, αλλά με χειριστή στο κομμάτι από το Σιντριβάνι έως τον ΝΣΣ

Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πλήρης και σε κανονικές τεχνικές συνθήκες δοκιμαστική διέλευση συρμού του μετρό Θεσσαλονίκης, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Νίκος Ταχιάος.

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, πριν από λίγες ημέρες έγινε η πρώτη δοκιμαστική διέλευση συρμού κατά μήκος όλης της βασικής γραμμής του Μετρό, ωστόσο τον συρμό -του οποίου τα ηλεκτρικά συστήματα βρίσκονταν εκτός λειτουργίας- έσπρωχνε λοκομοτίβα (σ.σ. μηχανή έλξης). Αυτή η δοκιμή έγινε για τον έλεγχο του δυναμικού περιτυπώματος, δηλαδή για να ελεγχθεί το ότι δεν βρίσκει ή χτυπά σε κάποια εγκατάσταση εντός τη σήραγγας.

Τον Απρίλιο, όπως είπε, ο συρμός θα περάσει αυτόματα, με τα δικά του ηλεκτρικά συστήματα, από το Αμαξοστάσιο μέχρι το Σιντριβάνι αυτόματα, όπως θα πηγαίνουν όλα τα τρένα όταν ολοκληρωθεί το Μετρό, κι από εκεί έως τον ΝΣΣΘ με χειριστή. Αυτή θα είναι η έναρξη των δοκιμαστικών διαδρομών, η πρώτη, επισήμανε ο κ. Ταχιάος.

Όπως ανέφερε, στο τέλος του 2023 το μετρό θα είναι έτοιμο να παραδοθεί προς λειτουργία, τονίζοντας ωστόσο πως εκκρεμεί ο διαγωνισμός για το ποιος θα είναι ο λειτουργός του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, με σχετική τροπολογία που κατέθεσε η  κυβέρνηση, υπάρχει η δυνατότητα ανάθεσης της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του μετρό Θεσσαλονίκης για περίοδο 2 + 1 ετών στην κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - Hitachi.

Ο κ. Ταχιάος επισήμανε ακόμη ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη συχνότητα δρομολογίων: «Στη Θεσσαλονίκη θα έχει συρμό σε κάθε σταθμό κάθε 1,5 λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι ανά κατεύθυνση, ανά ώρα, θα μπορούν να κινούνται 40 συρμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα εισιτήρια ξεκαθάρισε ότι θα έχουν πολύ μικρή απόκλιση στην τιμή από το εισιτήριο του ΟΑΣΘ, και το εισιτήριο που χρησιμοποιεί κάποιος στο Μετρό θα ισχύει και για μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία

Σημείωσε ότι σήμερα φθάνουν στον σταθμό Μετρό Βενιζέλου για επανατοποθέτηση ακριβώς στα σημεία που είχαν εντοπιστεί, οι πρώτες αρχαιότητες που είχαν αποσπαστεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού.