Skip to main content

Θεμιστοκλέους για απογευματινά χειρουργεία: Περισσότερη αναμονή στη Θεσσαλονίκη παρά στην Αθήνα (video)

Σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά χειρουργείων ανέφερε κατηγορηματικά πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται

Για το πρώτο προγραμματισμένο  απογευματινό χειρουργείο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, μίλησε  ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως τουλάχιστον 55.000 περιστατικά βρίσκονται σε λίστα αναμονής χειρουργείων πάνω από 4 μήνες, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα μόλις ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

«Η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει λίστα αναμονής. Πρόκειται για έναν δείκτη που μετράμε στο σύστημα πόσο οι πολίτες περιμένουν να χειρουργηθούν. Η αναμονή εξαρτάται από το είδος του χειρουργείου και το νοσοκομείο. Αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι καταγράψαμε πόσο περιμένουν οι πολίτες σε διάφορα νοσοκομεία ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή. Έχουμε περισσότερη αναμονή στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι στην Αθήνα. Έχουμε 102.000 άτομα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής, τα 45.000 είναι από 0 μέχρι 4 μήνες αναμονής και τα 55.000 που έχουν αναμονή μεγαλύτερη των 4 μηνών. 4 με 12 μήνες είναι η πλειοψηφία αλλά υπάρχουν περιστατικά που περιμένουν πάνω από 12 μήνες το οποίο δεν είναι αποδεκτό» ανέφερε αρχικά.

Μάλιστα στο ερώτημα σχετικά με καρκινοπαθείς που αναμένουν να χειρουργηθούν ξεκαθάρισε ότι «Η χώρα μας βρίσκεται στην καλή θέση να μην έχουμε αναμονή στα ογκολογικά περιστατικά και να μην έχουμε αναμονή σε μεγάλες και βαριές επεμβάσεις».