Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για Βενιζέλου-«Καταστρέφουν και τα αρχαία και το μετρό»

Οι αρχαιολόγοι ζητούν οι 12 σταθμοί να παραδοθούν το 2023 και ο σταθμός Βενιζέλου το 2025- «Είναι η μόνη λύση για το μετρό και την πόλη», υποστηρίζουν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από κοινού με το Σύλλογο Έκτακτων Αρχαιολόγων, που έχουν προκηρύξει αποχή, προκειμένου να σταματήσουν τις σχετικές εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο εργοτάξιο του σταθμού, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, συμμετείχαν μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μέλη κινημάτων της πόλης, καθώς επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Σωκράτης Φάμελλος και Κυριακή Μάλαμα, καθώς επίσης στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα» του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, στον σταθμό Βενιζέλου συντελείται ένα έγκλημα, που αποτελεί αντικείμενο διεθνούς διεκδίκησης. Η ίδια επισήμανε ότι πέρα από τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα με τη λύση που επέλεξε η κυβέρνηση καταστρέφεται και το ίδιο το μετρό. Όπως είπε, ζήτησαν εγγράφως από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Πολιτισμού να τους δώσει το χρονοδιάγραμμα του έργου, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση. «Δεν πρόκειται να παραδοθεί κανένα μετρό το 2023 με τη λύση που επιλέγουν. Ζητούμε οι 12 σταθμοί να παραδοθούν το 2023 και ο σταθμός Βενιζέλου το 2025. Είναι η μόνη λύση για το μετρό και την πόλη», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα αρχαία που ήδη αποσπάστηκαν, η κ. Κουτσούμπα ανέφερε ότι πρόκειται για πλάκες της μαρμαρόστρωτης πλατείας, τις οποίες έβγαλαν εργάτες με τα χέρια, χωρίς να χρειαστούν μηχανήματα και πρόσθεσε πως η απόσπαση είναι μία σύνθετη διαδικασία που θα κρατήσει πάνω από έξι μήνες.

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Το καθεστώς Μητσοτάκη άρχισε να ξηλώνει τα αρχαία της Βενιζέλου. Ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά τη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκης. Διαπράττει ένα διπλό έγκλημα απέναντι στην ιστορία της πόλης, απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι πολιτικοί συνεργοί του πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη.

«Το έγκλημα που συντελείται στη Θεσσαλονίκη έχει υπογραφές. Μητσοτάκης, Καραμανλής, Μενδώνη. Αν δεν τους πείθει το 62% των πολιτών που λένε να παραμείνουν τα αρχαία στο σταθμό της Βενιζέλου, για μία ακόμα φορά δείχνουν ότι κυβερνούν μία χώρα που δεν γνωρίζουν και πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε ο Χρήστος Γιαννούλης.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και όλοι οι υπόλοιποι διεκδικούν την παγκόσμια πρώτη, κυριολεκτικά: αποσπώντας, καταστρέφοντας την ιστορία αυτού του τόπου, την ιστορία αυτής της πόλης. Είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσουμε», τόνισε η Κυριακή Μάλαμα.

«Ο χρόνος σεβάστηκε πολύ περισσότερο το μνημείο της παγκόσμιας –ουσιαστικά- πολιτιστικής κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά και η κ. Μενδώνη. Η ιστορία και η συλλογική μνήμη της πόλης θα καταγράψει τον κ. Μητσοτάκη ως τον νέο, σύγχρονο Έλγιν», πρόσθεσε ο Γιάννης Αμανατίδης.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Σήμερα η Θεσσαλονίκη θα είχε μετρό σε λειτουργία και θα ξεκινούσε και η γραμμή της Καλαμαριάς. Και τα αρχαία στη Βενιζέλου θα είχαν αρχίσει να αναδεικνύονται. Με τις επιλογές της κυβέρνησης δεν έχουμε ούτε μετρό ούτε αρχαία. Ακόμα και σήμερα υπάρχει επιλογή. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να μην καταστρέψει την ιστορία της Θεσσαλονίκης και να κάνει γρήγορα το μετρό που χρειάζεται η πόλη».