Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διώνη, Άξελ και Πόθος διδάσκουν σεβασμό στους μαθητές

Ζωοφιλικές ενημερώσεις σε 100 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 33 σχολεία ειδικής αγωγής. Οι τρεις τετράποδοι βοηθοί.

Δεκάδες μαθητές σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Διώνη, τον Άξελ και τον Πόθο, τρεις αξιαγάπητους εκπαιδευμένους σκύλους, οι οποίοι θα τους διδάξουν τη συνύπαρξη με τα ζώα, την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την υπεύθυνη κηδεμονία.

Μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του σχολικού έτους που ξεκινάει σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθούν από την οργάνωση Ζω.Ε.Σ ζωοφιλικές ενημερώσεις σε 100 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τους Δήμου Θεσσαλονίκης με το πρόγραμμα «Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης» καθώς επίσης και σε 33 σχολεία ειδικής αγωγής με το πρόγραμμα «Θεραπευτική Αγκαλιά».

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν οπτικοακουσικό υλικό, μεθόδους όπως η αφήγηση παραμυθιού αλλά και διαδραστικούς τρόπους εκπαίδευσης, όπως το θεατρικό παιχνίδι. Βοηθοί στη διαδικασία αυτή είναι οι τρεις σκύλοι: Διώνη, Άξελ και Πόθος.

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Παπαποστόλου στη Voria.gr, ιδρύτρια της οργάνωσης Ζω.Ε.Σ., εκπαιδευτικός με εξειδίκευση την ειδική αγωγή αλλά και εκπαιδεύτρια σκύλων-ζωοθεραπευτρια, τα τρία τετράποδα έχουν ξεχωριστή ιστορία και είναι εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα ώστε να λειτουργούν ως σκύλοι εκπαιδευτικής διαμοσελάβησης.

Η κ. Παπαποστόλου περιγράφει την ιστορία του κάθε σκύλου: Τη Διώνη τη βρήκε μαχαιρωμένη και πυροβολημένη, έτοιμη να πεθάνει το 2011. Την υιοθέτησε και έδωσε αγώνα για να την εκπαιδεύσει με αποτέλεσμα η κυρία της παρέας να είναι πιστοποιημένη από το υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα αλλά και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας. Δύο χρόνια αργότερα, ήρθαν στη ζωή της ο Άξελ και ο Πόθος. Ο πρώτος είχε υποστεί κακοκοποίηση και ήταν αλυσοδεμένος για καιρό ενώ ο δεύτερος πετάχτηκε σε μια σακούλα όταν κουτάβι. Και τα τρία σκυλιά έχουν λάβει πιστοποίηση, όπως αναφέρει η κ. Παπαποστόλου, από το υπουργείο προκειμένου να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Η ίδια σημειώνει ότι αφηγούμενη την ιστορία και τη ζωή τους στα παιδιά, αυτά κατανοούν πως αδέσποτοι σκύλοι με φοβίες μπορούν να εκπαιδευτούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να εισέρχονται σε σχολεία και να αλληλεπιδρούν άνετα με μαθητές.

Όπως τονίζει, η Διώνη ενθουσιάζει τα παιδιά όταν «δείχνει» αριθμούς στο χαρτί ή όταν μετράει, ο Άξελ βοηθάει στο να εξοικειωθούν μαζί του παιδιά που φοβούνται τους σκύλους ενώ τόσο ο Άξελ όσο και ο Πόθος «δουλεύουν» με παιδιά που φοιτούν σε σχολεία ειδικής αγωγής. «Τα παιδιά κατανοούν ότι όλα μπορούν να συμβούν αν υπάρξει αγάπη στην εκπαίδευση ενός ζώου», αναφέρει. Επισημαίνει ακόμα ότι με όχημα τους Διώνη, Αξελ και Πόθο, οι ενημερώσεις προσπαθούν να επικοινωνήσουν στους μικρούς μαθητές το ότι «είμαστε όλοι ίσοι». «Ούτε τα ζώα είναι ανώτερα από εμάς, ούτε εμείς ανώτεροι από τα ζώα. Είμαστε διαφορετικά πλάσματα με συγκεκριμένες ανάγκες. Με τον ίδιο τρόπο μαθαίνουμε στα παιδιά να σέβονται όλα τα πλάσματα. Τους εξηγούμε ότι δεν χρειάζεται, παραδείγματος χάρη, να σκοτώσουν μια μέλισσα που μπήκε στην τάξη, ας ανοίξουν το παράθυρο για να φύγει».

Η κ. Παπαποστόλου περιγράφει πως η επίδραση σε βάθος χρόνου των εκπαιδευτικών αυτών ενεργειών είναι εκπληκτική, καθώς υπήρξαν μαθητές της ίδιας που ενώ φοβόντουσαν τα σκυλιά μετά από δύο χρόνια υιοθέτησαν ένα σκυλί. «Αυτό βεβαίως θέλει συνέχεια και απαιτεί χρόνο», τονίζει. Η εκπαιδευτικός, η οποία μεταξύ άλλων έχει σπουδάσει ζωοθεραπεία στη Γαλλία, ασχολείται με εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία από το 1998 και έχει, όπως λέει, σχηματίσει μια ομάδα συνεργατών που προσαρμόζουν το πρόγραμμα κάθε φορά με τη τη φύση της τάξης.

Μιλώντας στη Voria.gr, η Μαρία Αρβανιτίδου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, εξέφρασε τη χαρά της για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών καθώς ήταν ένα από τα σημεία της προεκλογικής της εκστρατείας και του προγράμματός της παράταξης "Θεσσαλονίκη Μαζί" στην οποία ανήκει. «Στο πρόγραμμα μου είχα τονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωϊκή κουλτούρα ενός λαού», σημείωσε.

Δράσεις για αδέσποτα ζώα

«Είναι τραγική η κατάσταση στον δήμο Θεσσαλονίκης», τόνισε η ίδια αναφερόμενη στα αδέσποτα ζώα, προσθέτοντας πως υπήρξαν πολλές εγκαταλείψεις ζώων ενώ λόγω COVID-19 δεν στειρώθηκαν κάποια ζώα και κυρίως γατάκια.

Όπως τόνισε η κ. Αρβανιτίδου, από την έναρξη του νέου έτους ο δήμος θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με τη Dog's Voice για την προώθηση των υιοθεσιών ενώ παράλληλα πραγματοποιεί διαγωνισμό για ένα μεγάλο, τριετές πρόγραμμα, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, που περιλαμβάνει στειρώσεις, εμβολιασμούς, περιθάλψεις, φιλοξενία και εκπαίδευση.

Ακόμα στο επόμενο διάστημα, θα κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο με τίτλο «Συνυπάρχω, Συναισθάνομαι, Συνέργαζομαι» που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων αλλά και για το πώς μπορούν να χειριστούν ένα αδέσποτο ζώο.