Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Money Show: Δραστήριες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό 

Οξυδερκείς και προνοητικές οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου - Το ποσοστό των κονδυλίων που απορρόφησαν από το πρόγραμμα

«Οξυδερκείς και προνοητικές» χαρακτήρισε τις βορειοελλαδικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απορρόφησαν το 25% των κονδυλίων της δράσης που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όπως είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Money Show με θέμα «Εξωστρέφεια και Καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα», το πρόγραμμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού πήγε πολύ καλά στη Βόρεια Ελλάδα».

Συγκεκριμένα χρήση του προγράμματος έκαναν 9.164 επιχειρήσεις από την Κεντρική Μακεδονία, 840 από τη δυτική Μακεδονία και 1781 από την Ανατολική Μακεδονία Θράκη». 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας έλαβαν χρηματοδότηση περί τα 18,75 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ  ήταν 135 εκατ. ευρώ. 

Μικρό... θαύμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός με την παραοικονομία

Αναφερόμενος σε πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως οι ψηφιακές υποδομές και οι χρήσεις τους έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην άτυπη οικονομία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι όπως προκύπτει από τη μελέτη για την Ελλάδα, η αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συνδέεται κατά μέσο όρο με μείωση της άτυπης οικονομίας κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο συνδέεται με μείωση της παρατυπίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Γενναία αλλαγή του δορυφορικού συστήματος 

Αναφέρθηκε επίσης στα κονδύλια, ύψους 200 εκατ. ευρώ που αφορούν στη γενναία, όπως είπε, αλλαγή του δορυφορικού συστήματος η οποία θα συμβάλλει στην αποφυγή σημαντικών προβλημάτων αλλά και καιρικών φαινομένων όπως οι πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας, πέρυσι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.  Το σμήνος των μικρό δορυφόρων, που θα τοποθετηθεί θα δίνει πολλαπλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, που είναι απολύτως αναγκαίες τόσο για τη μετεωρολογία, τη γεωργία, την πρόληψη ενδεχομένων προβλημάτων που θα προκύψουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη συνδρομή του κτηματολογίου. 

Τα κονδύλια για τις αλλαγές στο δορυφορικό σύστημα της χώρας προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ήδη στον αέρα βρίσκεται ο πρώτος διαγωνισμός με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ. 

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου ο οποίος ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη θεομηνία Daniel έπεσαν 3 -4 δις κυβικά νερού στη Θεσσαλία όταν ... άδεια η λίμνη Πλαστήρα μπορεί να δεχθεί μέχρι 400 εκατ. κυβικά νερού. 

Κλιματική αλλαγή, Νο 1 εχθρός για τη γεωργία

Νούμερο 1 εχθρό του πρωτογενούς τομέα χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης υπογραμμίζοντας πως ο αγροτικός κόσμος πρέπει να υιοθετήσει την καινοτομία προκειμένου να αυξήσει την ανθεκτικότητα, την παραγωγικότητα και  την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγει. 

«Η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και η διαχείριση της κλιματικής κρίσης αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» σημείωσε ο κ. Σταμενίτης κάνοντας αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε ο Υφυπουργός το χρονοδιάγραμμα του έργου που αφορά έξι δράσεις είναι διετές ενώ εκτίμηση είναι πως θα απορροφηθούν περί τα 600 εκατ. ευρώ. 

Διασύνδεση επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και παραγωγικού κόσμου 

Στον στόχο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας να αποτελέσει το θύλακα για τη διασύνδεση του επιχειρηματικού κόσμου, των ερευνητικών κέντρων και του αγροτικού κόσμου αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κετικίδης, πρόεδρος της ΑΖΚ επισημαίνοντας ότι στο σχεδιασμό είναι η δημιουργία θερμοκοιτίδας για τον αγροδιατροφικό τομέα, εγκατάσταση πιλοτικής παραγωγής αλλά και συνεδριακού κέντρου. Ο κ. Κετικιδης υπογράμμισε κατ ' επανάληψη πως χρειάζεται ένας συντονισμός των δράσεων ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει στη χώρα μας η κουλτούρα της συνεργασίας. 
 

Αναγκαία η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα 
 

Στη σημασία της ενίσχυσης του brand name του αγροδιατροφικού τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη προσπάθεια του ΣΕΒ προκειμένου να κάνει πράξη τη συνεργασία μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών, ωστόσο, οπωσ  επισήμανε οι συνεργασίες δεν είναι στο dna των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα clusters, τα οποία στη χώρα μας δεν προχωρούν όταν στο εξωτερικό είναι μια συνήθης επιχειρηματική πρακτική.  

Αναγκαία χαρακτήρισε ο κ. Διαμαντίδης τη δημιουργία  μιας πλατφόρμας, στην οποία θα γίνεται η καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχουν οι εργαζόμενοι με τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις. 

Στην έρευνα της Goldman Sachs σύμφωνα με την οποία το AI θα απελευθερώσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του AgroTech Export Cluster (ΑΤΕCluster), Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τον τρόπο αυτό θα βρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις εργαζόμενους.

Μάλιστα επισήμανε πως η έλλειψη τεχνικού προσωπικού οδηγεί σε δυσχερή θέση τη μεταποίηση. Πρόσθεσε, δε, ότι σύμφωνα με έρευνα 6 στις 10 επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομία χάνουν χρήματα, 5 στις 10 καταγράφουν θετικά αποτελέσματα και μόλις 1 στις 250 παρουσιάζει πολύ μεγάλη απόδοση. 

Απαραίτητη χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας  του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Μενεξοπουλος την εξωστρέφεια ενώ σημείωσε πως το 20% των επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο. 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων με τη συνεργασία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του ΑΤΕCluster, του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.