Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 8.000 άτομα ημερησίως στα συσσίτια της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Τριάντα εθελόντριες σε καθημερινή βάση ετοιμάζουν τα γεύματα για το συσσίτιο στην εκκλησία Αγίων Πάντων, στη δυτική Θεσσαλονίκη

Προσφεύγουν κάθε πρωί στην πόρτα του εκατοντάδες άτομα, προκειμένου να έχουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Έχοντας ένα σκεύος στα χέρια τους περιμένουν στη σειρά τους προκειμένου να λάβουν το γεύμα της ημέρας.
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές τους ανάγκες κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στην περιοχή της Ξηροκρήνης, ζητώντας να ενταχθούν στο συσσίτιο και να εξασφαλίσουν ένα γεύμα.

Η οικονομική κρίση, στη συνέχεια η πανδημία και η απώλεια θέσεων εργασίας και τώρα η ενεργειακή κρίση, είχαν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνονται τα άτομα που ζητούν βοήθεια από το συσσίτιο των Αγίων Πάντων, που είναι το παλαιότερο της Θεσσαλονίκης καθώς λειτουργεί από το 1971.

«Κανείς δεν θέλει να έχει συσσίτια και να έρχονται εδώ οι άνθρωποι, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυτή η ανάγκη και η Μητρόπολη στέκεται σε όλους. Κάθε χρόνο βλέπουμε να αυξάνονται τα άτομα και όχι δυστυχώς να μειώνονται», ανέφερε στη Voria.gr ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίων Πάντων, Αλέξανδρος Καρακάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης τον Δεκέμβριο του 2014 οι σιτιζόμενοι ήταν 7.483 και το 2019, το 2020 και το 2021 ξεπέρασαν τους 8.200 ενώ την προηγούμενη χρονιά έως και σήμερα είναι περίπου 8.000.

Μια ομάδα 4-5 γυναικών - εθελόντριες μαγείρισσες πρωί πρωί πηγαίνουν στο μαγειρείο της εκκλησίας και ξεκινούν την προετοιμασία του φαγητού. Η κουζίνα ανάβει, μεγάλα καζάνια γεμίσουν και με πολλή φροντίδα ετοιμάζεται το γεύμα της ημέρας, όπως αναφέρει στη Voria μια από τις εθελόντριες η κ. Πελαγία Μαυροπούλου.

Την «εργασία» αυτή οι περισσότερες γυναίκες την κάνουν για πολλά χρόνια, έχοντας την ίδια αγάπη και χαμόγελο ικανοποίησης όταν δίνουν το φαγητό στους ανθρώπους που προσέρχονται στο συσσίτιο της εκκλησίας. Μάλιστα, όπως εξήγησε η επικεφαλής των εθελοντριών και υπεύθυνη της αποθήκης κ. Βάσω η κουζίνα διαθέτει ISO πιστοποίηση και όλες οι κυρίες - συνολικά 30 - που βοηθούν στα γεύματα έχουν πιστοποιητικό υγείας.

Καθημερινά προσφέρονται πάνω από 300 μερίδες φαγητού και ακόμα και όταν τελειώσει και έρθει κάποιο άτομο στην πόρτα του συσσιτίου οι γυναίκες που θα βρίσκονται στο μαγειρείο, δεν θα τον διώξουν αλλά θα του δώσουν ό,τι έχουν. «Είναι η καρδιά της ενορίας μας αυτός ο χώρος. Με μεγάλη φροντίδα οι εθελόντριες, μαγείρισσες του συσσιτίου έρχονται καθημερινά αφήνοντας τις οικογένειές τους για να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», αναφέρει ο πατήρ Αλέξανδρος.

Συνολικά η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως προσφέρει πάνω από 8.000 μερίδες φαγητού. Στους 50 ναούς που έχει, οι 17 προσφέρουν συσσίτια και οι υπόλοιπες δέματα. Πάνω από 200 άτομα βοηθά με φαγητό η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη, 380 του Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο, πάνω από 200 η εκκλησία Αναστάσεως Κυρίου στους Αμπελόκηπους.