Skip to main content

Thessaloniki Regional Forum: Η επενδυτική δυναμική στα Βαλκάνια

Οι ομιλητές του 2ου Thessaloniki Regional Forum μίλησαν για συνεργασία, επένδυση στη νεολαία και ένα θετικό αφήγημα για το μέλλον της περιοχής.

Τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στα Βαλκάνια εφόσον υπάρξει συνεργασία, επένδυση στη νεολαία και ένα θετικό αφήγημα για το μέλλον της περιοχής περιέγραψαν οι ομιλητές του πάνελ για την ενίσχυση των επενδύσεων στην περιοχή των Βαλκανίων στη διάρκεια του 2ου Thessaloniki Regional Forum.

Πιο συγκεκριμένα, η Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας για τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε πως η Ελλάδα επενδύει σε μεγάλα πρότζεκτ στα Βαλκάνια, όπως σε ενεργειακά πρότζεκτ. Από το βήμα της εκδήλωσης, η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη όλες οι χώρες της περιοχής να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και να δούμε ποιες συγκεκριμένες δράσεις μπορούμε να αναλάβουμε.

Αντίστοιχα, η Dubravka Negre, επικεφαλής για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέφερε πως οι προσπάθειες της τράπεζας θα επικεντρωθούν στην υποστήριξη της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων προκειμένου να δημιουργηθούν δουλειές υψηλής αξίας.

Από πλευράς του ο Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής του ομίλου MSCOMM, αναφέρθηκε στον εκδημοκρατισμό της επιχειρηματικότητας και την επένδυση στο ταλέντο ως τα αντίδοτα στο φαινόμενο του brain drain που ταλανίζει την περιοχή. «Η Beyond 4.0, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη,είναι μία έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας που φιλοδοξεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε έναν ηγετικό πόλο επιχειρηματικής καινοτομίας. Η έκθεση είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Βαλκανίων και να αλλάξουμε ουσιαστικά την κατάσταση», σημείωσε.

Ο Γιάννης Μήτσος, Senior Advisor για Αναπτυξιακές Πολιτικές στον ΣΕΒ, υπογράμμισε πως έχει έρθει ώρα να συσχετίσμους τα Βαλκάνια με θετικές αναφορές. Όπως τόνισε, η περιοχή έχει βελτιωθεί και όταν αναφερόμαστε σε αυτή πρέπει να αναφερόμαστε σε μια περιοχή που δεν έχει φτάσει ακόμα στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Για τις επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μίλησε ο επικεφαλής οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στο Προξενείο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Βλάντιμιρ Ίνκοβ. Ο κ. Ίνκοβ υπογράμμισε πως οι δύο χώρες επενδύουν η μία στην άλλη ενώ σημείωσε πως υπάρχουν προθέσεις ώστε η Βουλγαρία να επενδύσει στον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Ίνκοβ αναφέρθηκε ακόμα και στα σχέδια της χώρας να προχωρήσει σε επενδύσεις στην ψηφιοποίηση κρατικών υπηρεσιών, στην πράσινη ενέργεια αλλά και στην αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών στην πυρηνική ενέργεια.