Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει η συζήτηση για τον ποδηλατόδρομο της Λ. Νίκης - Ο ρόλος της Αποκεντρωμένης

Το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις για την κατάργηση ή την παραμονή του ποδηλατόδρομου στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να κριθεί η τύχη του ποδηλατόδρομου επί της Λεωφόρου Νίκης, με τον δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρά, παράλληλα, σε έναν συνολικό σχεδιασμό για τους ποδηλατόδρομους στην πόλη.

Η κατάργηση ή μη του ποδηλατόδρομου στη Νίκης, για τον οποίο υπάρχουν αντίθετες απόψεις από την πλευρά των πολιτών κυρίως μετά την έναρξη των εργασιών του Flyover, θα κριθεί ουσιαστικά από συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Βιώσιμης Κινητικότητας και Περιβάλλοντος, Πρόδρομος Νικηφορίδης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και εκπρόσωποι από της Αποκεντρωμένης. Ουσιαστικά, θα εξεταστεί η νομιμότητα του ποδηλατόδρομου και η βιωσιμότητά του. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος στη Λεωφόρο Νίκης είχε μεταφερθεί από το πλακόστρωτο στη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος τον Ιούλιο του 2020, στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν προβλεφθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την απόδοση μέρους του δημόσιου χώρου στους πολίτες.

Δείτε - Έντεκα προτάσεις Αγγελούδη για το Flyover – Τι θα γίνει με τον ποδηλατόδρομο στη Λ. Νίκης, τις νέες θέσεις πάρκινγκ και τα πασαλάκια

«Ο ποδηλατόδρομος αυτός είναι γνωστό ότι έγινε επί συνθήκες Covid. Δεν μελετήθηκε, δεν έγινε με τις διαδικασίες τις σωστές. Η κατάργησή του ή η παραμονή του στο τυπικό μέρος συνδέεται με την έγκριση της Αποκεντρωμένης. Σε αυτή την περίπτωση οι υπηρεσίες μας θα οργανώσουν μια συζήτηση για να δουν ποια είναι η άποψη της Αποκεντρωμένης», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η δημοτική αρχή θέλει και αναζητά τους ποδηλατόδρομους στην πόλη, «αλλά θα τηρηθεί η νομιμότητα, όπως αυτή ισχύει».

Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη με την Αποκεντρωμένη θα πραγματοποιηθεί διότι είναι το αρμόδιο όργανο που εγκρίνει τη νομιμότητα των αποφάσεων των δήμων. «Πρέπει να δούμε με βάση τα δεδομένα της μελέτης η οποία εστάλη τότε στην Αποκεντρωμένη και έδωσε την άδεια, εάν αυτά ισχύουν και εάν συμφωνεί, προκειμένου να προχωρήσουμε τη διαδικασία», διευκρίνισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως «το να στείλει ο δήμος μια απόφαση που να λέει ναι ή όχι στον ποδηλατόδρομο και η Αποκεντρωμένη να μην έχει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να τον εγκρίνει ή να τον απορρίψει, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί».

Στο τραπέζι του διαλόγου θα εξεταστεί - πριν από κάθε ενέργεια της δημοτικής αρχής για τον συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο – τι προβλέπεται και τι μελέτες υπάρχουν. Παράλληλα, από τη δημοτική αρχή διερευνάται εάν έχει λήξει το χρονικό περιθώριο μέχρι το οποίο θα έπρεπε να υφίσταται ο ποδηλατόδρομος.

Η τοποθέτηση αυτή του δημάρχου, πάντως, πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου Πρόδρομου Νικηφορίδη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκοινωνιολόγου Σπύρου Βούγια, οι οποίοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα με δηλώσεις τους υπέρ της διατήρησής του εν λόγω ποδηλατόδρομου. Με αναρτήσεις τους και οι δύο λίγο μετά την εκλογική νίκη της παράταξης Αγγελούδη είχαν δηλώσει ότι θέση του συνδυασμού είναι ότι ο ποδηλατόδρομος της Λεωφόρου Νίκης πρέπει να παραμείνει και να μετακινηθεί με ασφαλή διαμόρφωση στο πεζοδρόμιο μόνο μετά την ολοκλήρωση του ξύλινου ντεκ.

Διαβάστε - Βούγιας και Νικηφορίδης λένε «όχι» στην κατάργηση του ποδηλατόδρομου στη Λεωφόρο Νίκης

Πάντως, η ενδεχόμενη κατάργηση του ποδηλατόδρομου ήταν ένα από τα μέτρα που είχε συζητήσει το Συντοντιστικό Όργανο που συνεδρίαζε τους τελευταίους μήνες της περασμένης χρονιάς για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην κυκλοφορία από τις εργασίες του Flyover.

Μελέτη για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αγγελούδης προανήγγειλε χθες την εκπόνηση μελέτης η οποία θα αφορά όλο το ποδηλατικό πλαίσιο που πρέπει να έχει η Θεσσαλονίκη προκειμένου, όπως ανέφερε, να φτάσει στο σημείο να έχει υψηλά στάνταρ ευρωπαϊκής πόλης με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να σχεδιαστεί ένα σωστό δίκτυο ποδηλατόδρομων. «Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει κάνοντας έναν ποδηλατόδρομο με συνθήκες Covid στην παραλία ή στην οδό Καραμανλή που μετά θα καταργείται», τόνισε ο δήμαρχος.

Δείτε επίσης: Αντίθετος ο Τρεμόπουλος στην κατάργηση του ποδηλατόδρομου στη Λεωφόρο Νίκης

Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης: Μεγάλο σφάλμα ενδεχόμενη κατάργηση του ποδηλατόδρομου στη Λεωφόρο Νίκης