Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΓΙΝΕ... ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (ΦΩΤΟ)

Ανακαίνιση και μετατροπή πρώην βιοτεχνικού χώρου σε φοιτητικά διαμερίσματα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης - Δείτε φωτογραφίες

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, εκεί που οι παλμοί της πόλης χτυπούν σε νεανικούς ρυθμούς, ένας κενός πρώην βιοτεχνικός χώρος ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε διαμερίσματα, προκειμένου να φιλοξενήσει νέους, φοιτητές και μη.

Στη μελέτη, αλλά και την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, η κύρια πρόκληση ήταν η αναδιαμόρφωση της κάτοψης του 6ου και 7ου ορόφου του κτηρίου, το οποίο κτίστηκε αρχικά για να στεγάσει βιοτεχνίες και γραφεία και μέχρι πρόσφατα έφθινε στον χρόνο. Στόχος ήταν η δημιουργία φιλόξενων, νεανικών χώρων, που δε θυμίζουν την παλιά χρήση του κτηρίου, αλλά αντικατοπτρίζουν τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα της πολυσύχναστης οδού Βαλαωρίτου, τοποθεσίας του κτηρίου.

Η αρχική διάταξη και χρήση, με κοινούς χώρους υγιεινής απαιτούσε μία ιδιαίτερη προσέγγιση για την αναδιοργάνωση των χώρων και τη δυνατότητα ανεμπόδιστης λειτουργίας αυτών, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η νέα χρήση. Ο σχεδιασμός ενός κεντρικού διαδρόμου σε συνδυασμό με μία καινοτόμα κατασκευαστική αντιμετώπιση των δυσκολιών που προέκυπταν, βοήθησαν στο να κερδηθεί το στοίχημα και τελικά να δημιουργηθούν 12 διαμερίσματα, μοιρασμένα στους 2 ορόφους, αποτελούμενα από σαλοκουζίνα, υπνοδωμάτιο και μπάνιο επιφάνειας 30 έως 45 τμ περίπου.

Δεδομένου ότι οι δύο αυτοί όροφοι είναι και οι τελευταίοι της οικοδομής, είναι σε υποχώρηση σε σχέση με τους υποκείμενους ορόφους, επιτρέποντας τη δημιουργία μεγάλων εξωστών και προσφέροντας την ευκαιρία στους ενοίκους τους να έχουν τις δικές τους «αυλές» στο κέντρο της πόλης.

Ο ευρύχωρος κεντρικός διάδρομος σε κάθε όροφο οδηγεί στα 12 νέα διαμερίσματα. Τα 7 από αυτά βρίσκονται στον 6ο όροφο και διακρίνονται σε μονόχωρα και δίχωρα, ενώ τα 4 διαμερίσματα του 7ου ορόφου είναι στο σύνολο τους δίχωρα. Όλα σχεδόν τα διαμερίσματα διαμορφώνονται με μία εσωτερική διαφορά επιπέδου μίας ή δύο βαθμίδων, εξυπηρετώντας σχεδιαστικούς και λειτουργικούς σκοπούς.

Ο έξυπνος και πρωτότυπος σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τους Enjoy Architects, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της φιλοξενίας, ανακαίνισης και διακόσμησης σε Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Πελοπόννησο και Χαλκιδική. Οι λιτές, καθαρές γραμμές που ακολουθούνται, κοινό γνώρισμα άλλωστε των σχεδιαστών, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άνετων, φωτεινών, λειτουργικών και πολύ ευχάριστων χώρων διαμονής και φιλοξενίας. Τα διαμερίσματα είναι ευρύχωρα, με ευρηματικές διατάξεις των επιμέρους χώρων, των λουτρών και των κουζινών.

Οι χώροι ύπνου, είναι χωριστά δωμάτια, είναι διακριτοί και ιδιαίτερα ευχάριστοι, οι κουζίνες αν και είναι εντός με το υπόλοιπο διαμέρισμα διαχωρίζονται από τους χώρους διημέρευσης χάρη στην έξυπνη χωροθέτηση τους. Χάρη στα υλικά και τους χρωματισμούς που χρησιμοποιήθηκαν, γίνεται ένα υπέροχο παιχνίδισμα μεταξύ των χώρων, ή ακόμα και μεταξύ των διαφορετικών γωνιών κάθε χώρου.

Η μοναδική κατασκευή από την εταιρεία ΑΝΑΔΟΜΩ προσδίδει ακόμα ένα συν στο σύνολο των χώρων. Η ΑΝΑΔΟΜΩ με σοβαρότητα και επαγγελματισμό προσέγγισε και το συγκεκριμένο έργο, ανταπεξήλθε στο μέγιστο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του και κατάφερε να έχει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα, το οποίο ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς.

Το λευκό και το γκρι χρώμα επικρατούν ενώ οι λεπτομέρειες ξύλου και οι χρωματιστές πινελιές προσδίδουν ένα νεανικό, ευχάριστο και ταυτόχρονα ιδιαίτερο χαρακτήρα που μένει χαραγμένος στον ένοικο και τους επισκέπτες των χώρων.

Τα μπάνια, τέλος, με τα έπιπλα και τις τζαμωτές ντουζιέρες έρχονται να ολοκληρώσουν τον συνδυασμό άνεσης και πολυτέλειας, επισφραγίζοντας την ευχάριστη αίσθηση που δημιουργεί στο σύνολο.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ