Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 50 οι άστεγοι στο κέντρο της πόλης - Δράση από τον δήμο για βοήθεια και ενημέρωση (φωτο +vid)

Οι άστεγοι βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στους δρόμους στο κέντρο της πόλης, ακόμα και όταν το κρύο είναι τσουχτερό

Με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να κάνει βουτιά, δεκάδες άνθρωποι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πέφτουν να κοιμηθούν στα αυτοσχέδια κρεβάτια τους από χαρτόκουτα, τελάρα και κουβέρτες.

Πρόκειται για τους 50 άστεγους που βρίσκονται σχεδόν μόνιμα στους δρόμους στο κέντρο της πόλης, ακόμα και όταν το κρύο είναι τσουχτερό. Σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης, η ΑΡΣΙΣ και οι Γιατροί του Κόσμου βγήκαν στους δρόμους και για άλλη μια φορά προσέγγισαν τα συγκεκριμένα άτομα. Στόχος να τους προσφέρουν φαγητό και νερό, να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα και παράλληλα να τους ενημερώσουν για τις δομές του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο. Η δράση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Μάκη Χατζηθεόκλητου, ενώ παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Κάνουμε μια δράση σήμερα για να επικαιροποιήσουμε τους άστεγους, να τους βοηθήσουμε και να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζονται», ανέφερε ο κ. Χατζηθεόκλητος.

Όπως εξήγησε η Βίκυ Θεοδωρακοπούλου, κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη των δομών αστέγων του δήμου, σταθερά στο κέντρο της πόλης είναι πενήντα άτομα - άστεγοι, ενώ τα υπόλοιπα, που βλέπει ο κόσμος, είναι επαίτες.

Αυτή την περίοδο στο Υπνωτήριο φιλοξενούνται περίπου 65 άτομα, εκ των οποίων το 80% είναι άντρες. Τις ημέρες του ψύχους, όπως τις προηγούμενες, ο δήμος λαμβάνει έκτακτα μέτρα και ανοίγει τις δομές του για να στεγαστούν επιπλέον άστεγοι. «Δέχτηκαν άλλοι 20 άστεγοι να έρθουν στις δομές μας, όταν είχε πολύ κρύο», σημείωσε η κ. Θεοδωρακοπούλου,  σύμφωνα με την οποία τις περισσότερες φορές αρνούνται ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες να επισκεφθούν τις δομές. «Είναι δύσκολη ομάδα για να τους προσεγγίσουμε, τις περισσότερες φορές είναι αρνητικοί», ανέφερε.

Η Νένα Λιόντα, στέλεχος της ομάδας «Streetwork» της «ARSIS» που εδώ και 13 χρόνια είναι έξω στον δρόμο για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, τόνισε ότι οι περισσότεροι άστεγοι αρνούνται να μεταφερθούν σε κάποια δομή που λειτουργεί, ωστόσο σε δράσεις σαν και τη σημερινή παρέχεται εκτός από ενημέρωση και βοήθεια. «Προσπαθούμε στο ψύχος να τους ενημερώνουμε ότι είναι καλό να επισκεφτούν μια δομή. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Πολλοί άστεγοι δεν μπορούν να συγκατοικήσουν με άλλους», είπε η κ. Λιόντα.

Αυξημένο χαρακτήρισε το πρόβλημα της αστεγίας στη Θεσσαλονίκη ο Αθανάσιος Ρούσος συντονιστής του πολυιατρείου των «Γιατρών του Κόσμου», οι οποίοι τρεις φορές την εβδομάδα γυρίζουν στους δρόμους για να βοηθήσουν άστεγους. «Πολλές φορές δεν επαρκούν οι υπηρεσίες. Η προσέγγιση η δική μας επειδή είναι ολιστική, υπάρχει και το κομμάτι το ιατρικό, νιώθουν μια ανακούφιση», τόνισε.

Image
Image
Image