Skip to main content

Τον Ιούλιο τελικά ο διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ

Προκειται για ειδική περίπτωση και όχι τυπικό πλειστηριασμό και συνεπώς η διαδικασία θα προχωρήσει νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Την Δευτέρα 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί τελικά -και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η διαδικασία για την πώληση του ενεργητικού της ΕΛΒΟ, που τους τελευταίους μήνες έχει αναβληθεί τρεις – τέσσερις φορές.

Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό από τον εκκαθαριστή της εταιρείας ότι ο διαγωνισμός -τυπικά πρόκειται για πλειστηριασμό- θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, αφού μέχρι τις 31 Ιουλίου οι πλειστηριασμοί απαγορεύονται, στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ τον Αύγουστο τα Δικαστήρια παραμένουν κλειστά. Τελικά, επειδή πρόκειται για ειδική περίπτωση και όχι για τυπικό πλειστηριασμό, στον οποίο κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο χάνει περιουσιακό στοιχείο, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να διασώσει, η διαδικασία θα προχωρήσει – η ΕΛΒΟ βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014. Η αλήθεια είναι ότι η τελευταία αναβολή για τον Σεπτέμβριο και αργότερα δημιούργησε δυσαρέσκειες ανάμεσα σε υποψηφίους να συμμετάσχουν στη διαδικασία, με αποτέλεσμα η διαδικασία να επισπευσθεί. 

Διαβάστε: Τα έξι προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην πώληση της ΕΛΒΟ

Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια η ΕΛΒΟ παραμένει «πληγή» για τη βιομηχανία της Β. Ελλάδος, αλλά και για το δημόσιο, το οποίο εναποθέτει, πλέον, τις ελπίδες του στον τρίτο διαγωνισμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα διεκδικήσουν εταιρείες από το εξωτερικό (Γερμανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική, Πολωνία, Ινδία), αλλά και την Ελλάδα, ο όμιλος Κουϊμτζή, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και διαθέτει παραγωγικές και εμπορικές εγκαταστάσεις στη Σίνδο, και η Intracom Defence,

Η ΕΛΒΟ διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία (οι εγκαταστάσεις της στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης εκτείνονται σε έκταση 270 στρεμμάτων, με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ.), σημαντικό εξοπλισμό, δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ», καθώς και σημαντική τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες και πατέντες. Μάλιστα, βάσει των όρων της εκκαθάρισης, το δημόσιο μπορεί να κρατήσει ποσοστό 21% έναντι της πιστοποιημένης γραμμής κατασκευής Λέοπαρντ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, στη δεκαετία του 2000.