Skip to main content

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Ό,τι χάσαμε θα το ξαναχτίσουμε μαζί και θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα (vid)

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της 87ης ΔΕΘ

Με αναφορές στις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και τις καταστροφικές φωτιές στον Έβρο που προηγήθηκαν, ξεκίνησε την ομιλία του από το βήμα της 87ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας μάλιστα δύο δεσμεύσεις: πρώτον, "ό,τι χάσαμε Πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί και θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα", και δεύτερον "θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη μας με την κλιματική κρίση να μη γίνει μια μάχη χαμένη".

"Και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσα την οργή των πολιτών και κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι να τους εξηγήσεις γιατί συνέβησαν όλα αυτά", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιώ, λέγοντας πως Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για να ενισχυθεί το Ταμείο για τις αποζημιώσεις, από όπου χρηματοδοτείται η ανασυγκρότηση, είναι και η αύξηση φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ στα ξενοδοχεία. Η επέκταση του φράχτη του Έβρου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Για την Πολιτική Προστασία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία Πολιτικής Προστασίας – Ενόπλων Δυνάμεων είναι μονόδρομος. «Είμαστε σε έναν διαρκή πόλεμο που διεξάγεται σε συνθήκη ειρήνης. Θα αξιοποιούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις όταν αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές», τόνισε χαρακτηριστικά. Το πιο δυνατό χειροκρότημα πάντως ο πρωθυπουργός το πήρε με μια προσωπι΄κη αναφορά: «Χρειάστηκε να αναμετρηθώ όλα αυτά τα χρόνια με πολλές κρίσεις. Ποτέ δεν κρίθηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν και το ίδιο θα κάνω και τώρα».Ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά».

Για το θέμα των πλημμυρών σημείωσε ότι "ο κόστος της αποκατάστασης θα είναι σημαντικό, αλλά η οικονομία μας το αντέχει και μπορούμε πια να έχουμε πρόσβαση σε σοβαρή ευρωπαϊκή βοήθεια. Οι πρώτες πληρωμές 25 εκ. ευρώ από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής εκταμιεύτηκαν χτες, σε χρόνο ρεκόρ, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η αποκατάσταση των βαριών υποδομών κι αυτό είπε ότι θα γίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς".

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία είναι στρεβλή εδώ και δεκαετίες. Λείπει ο συνολικός σχεδιασμός και η γρήγορη ωρίμανση και κατασκευή των έργων που θα προκρίνονται και εξήγγειλε τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ως απάντηση στη βασική παθογένεια, όπως τη χαρακτήρισε, και αυτός συστήνεται άμεσα, προκειμένου να μπουν και κανόνες στην άρδευση.

"Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι κυρίως μια προειδοποίηση για μέτρα άμυνας κι από την ίδια την κοινωνία στο σύνολό της. Ασφαλίστε σπίτια και επιχειρήσεις είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για άμεση και υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών έναντι των φυσικών καταστροφών. Είναι μονόδρομος", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για να ενισχυθεί το Ταμείο για τις αποζημιώσεις, από όπου χρηματοδοτείται η ανασυγκρότηση, είναι και η αύξηση φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ στα ξενοδοχεία.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό σημείωσε ότι "η επέκταση του φράχτη του Έβρου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί".

Για την Πολιτική Προστασία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνεργασία Πολιτικής Προστασίας και Ενόπλων Δυνάμεων είναι μονόδρομος. «Είμαστε σε έναν διαρκή πόλεμο που διεξάγεται σε συνθήκη ειρήνης. Θα αξιοποιούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις όταν αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πιο δυνατό χειροκρότημα πάντως ο πρωθυπουργός το πήρε με μια προσωπική αναφορά: «Χρειάστηκε να αναμετρηθώ όλα αυτά τα χρόνια με πολλές κρίσεις. Ποτέ δεν κρίθηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν και το ίδιο θα κάνω και τώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πομπώδεις εξαγγελίες και πως είναι καιρός να ανακοινώσει ορισμένα «Δεν», όπως ότι «δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Η κυβέρνηση θα στοχοποιείται για πολύ καιρό ακόμα, είτε φταίει, είτε όχι, επισήμανε και προανήγγειλε αλλαγές που θα ξεβολέψουν ορισμένους και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είναι αποφασισμένος να κάνει, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του ήδη νομοθέτησε όλες τις οικονομικές εξαγγελίες του προεκλογικά και από το 2024 θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις 10% στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Είπε ότι ο πόλεμος κατά της ακρίβειας θα είναι συνεχής και έντονος, ενώ το market pass θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους μόνο για Θεσσαλία και Έβρο.
Επόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό θα έρθει τον ερχόμενο Απρίλιο είπε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των άλλων οικονομικών μέτρων που ανέφερε και έχουν ήδη εξαγγελθεί, ενώ για την ακρίβεια είπε ότι αντιμετωπίζεται με ελέγχους και ενίσχυση του εισοδήματος.

Στις νέες εξαγγελίες από τις σημαντικότερες είναι το ξεπάγωμα των τριετιών και των άλλων αυξήσεων στους μισθούς λόγω προϋπηρεσίας, που έχουν παγώσει από το 2012.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη βούλησή του να πατάξει τη φοροδιαφυγή, με δέκα μέτρα, ενώ μεταξύ άλλων εξήγγειλε επιβολή ΦΠΑ και τελών στα AirBnB, εφόσον κάποιος έχει τρία ή περισσότερα. Στις αγοραπωλησίες ακινήτων καταργούνται πια οριστικά τα μετρητά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ανακοίνωσε σειρά μέτρων ενίσχυσης ή ακόμα και αποκλειστικής χρήσης του πλαστικού χρήματος και δραστικού περιορισμού των μετρητών.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ανοίγει μέτωπο με όποιον καθυστερεί τον εκσυγχρονισμό. Οι πολίτες από ιδιώτες πρέπει να γίνουν μέτοχοι της δημόσιας ευθύνης. "Δεν συγκυβερνώ με συμφέροντα", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινήσαμε το κυνήγι της αυθαιρεσίας από τη Μύκονο κι όχι από κάποιο ψαρονήσι", ενώ έκανε λόγο για «Κίνημα της καθημερινότητας με κανόνες».
Ανακοίνωσε επίσης αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων από τον επόμενο μήνα. «Πρώτη η δική μου ασφάλεια μειώνεται στο μισό», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες στο εξής θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους, ενώ προανήγγειλε φυλακίσεις ακόμη και με καταδίκες σε πρώτο βαθμό, αλλά και μέτρα περιορισμού του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε, όπως είπε, μέχρι το 2027 ο χρόνος των αποφάσεων να φτάσει αυτόν της Ευρώπης.

Για την υγεία εξήγγειλε ριζική ανασυγκρότηση και νέο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και αναφέρθηκε στη θεμελίωση του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, όπως είπε.

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει και μετρό και αρχαία, σημείωσε, ενώ είναι έτοιμες οι μελέτες για την επέκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη, που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και στο Fly Οver. Ζητώ κατανόηση και χρόνο από τους πολίτες, αλλά το Flyover είναι αναγκαίο για την πόλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον έκανε γνωστό ότι στην επόμενη τετραετία το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από τον άνεμο και τον ήλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έρχονται και οι δείκτες απόδοσης στις Περιφέρειες και τους Δήμους, ουσιαστικά μεγαλύτερος και καλύτερος έλεγχος από το κράτος στην αυτοδιοίκηση και φυσικά μεγαλύτερη λογοδοσία.

Διαβάστε ακόμη: Με χαμηλούς τόνους η άφιξη Μητσοτάκη στο Βελλίδειο για την ομιλία του στη ΔΕΘ (vid)

Παρακολουθείστε την ομιλία του πρωθυπουργού: