Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
x

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

«Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου» η 1η Νοεμβρίου. Η νούμερο 1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας κερδίζει συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια.

Με διάφορες εκδηλώσεις και ειδικές γευσιγνωσίες οινοποιεία, εστιατόρια, wine bar και κάβες σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να γιορτάσουν για πρώτη φορά εφέτος την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου την «Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου», τη νούμερο 1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της 1ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου ανήκει στην ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και στοχεύει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, η οποία κερδίζει συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα.

Μάλιστα, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στις 18:00, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης Overview Effect, στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), η «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», αποκλειστικός χορηγός οίνων του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προσφέρει στους συμμετέχοντες Ξινόμαυρο σε ποτήρι, για να ευχηθεί καλή επιτυχία στην Έκθεση, στο Φεστιβάλ και στην «International Xinomavro Day».

Το «Ξινόμαυρο» ως μία πολυδυναμική ποικιλία, μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζει, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει ένα πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους, φρέσκους και παλαιωμένους, ημιαφρώδεις, αφρώδεις και γλυκείς τύπου vins de liqueur, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα. Την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε μονοποικιλιακούς οίνους αλλά και σε χαρμάνια εφόσον συνδυάζεται αρμονικά τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες.

Άλλωστε, το Ξινόμαυρο αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Τέσσερις είναι οι Ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.

Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, το Άγιον Όρος, ο Βελβεντός, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Οι Έλληνες οινοποιοί προσκαλούν τους επαγγελματίες στο χώρο της σίτισης και καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της θαυμάσιας ιδέας, επιλέγοντας στις 1 Νοεμβρίου «Ξινόμαυρο»,
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ