Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το φαινόμενο Airbnb σαρώνει και τους γραφειακούς χώρους

Γραφεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που επί μακρόν παρέμεναν στα αζήτητα μετατρέπονται σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης- Πόσο κοστίζει η μετατροπή.

Σε δύναμη διαφοροποίησης στον κλάδο του real estate, εξελίσσεται η εκτίναξη της απήχησης του «φαινομένου» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και γραφειακοί χώροι στη Θεσσαλονίκη, που επί μακρόν παράμεναν στα αζήτητα, μετατρέπονται σε Αirbnb.

Οι περισσότεροι τέτοιοι χώροι εντοπίζονται στις οδούς Αντιγονιδών, Συγγρού, αλλά και Πτολεμαίων, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ολόκληρων κτιρίων, όπως για παράδειγμα στην οδό Δωδεκανήσου, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσαν αποκλειστικά γραφεία, και μετατράπηκαν σε κατοικίες Airbnb.

Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των γραφειακών χώρων, που τα μετατρέπουν σε Airbnb αποκομίζουν περισσότερα έσοδα, από ότι αν κατάφερναν να τα νοικιάσουν στην αρχική τους μορφή και οι ξένοι επισκέπτες βρίσκουν ένα σπίτι για να μείνουν, για σύντομο χρονικό διάστημα, για το οποίο καταβάλλουν υποπολλαπλάσια ποσά, από ότι αν έμεναν σε κάποιο ξενοδοχείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, μεσίτες τονίζουν ότι οι τιμές των κατοικιών εμβαδού 50-70 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αρχίζουν και «τσιμπάνε», με ορισμένους να το αποδίδουν εν μέρει και στις ενοικιάσεις που γίνονται μέσω Airbnb.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων η διετία 2016-2017 σηματοδότησε τη ραγδαία εξάπλωση της ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων σε ξένους επισκέπτες, με αποτέλεσμα σήμερα ο ετήσιος τζίρος του κλάδου να υπολογίζεται σε 860 εκατ. ευρώ, με βάση τα έσοδα από τις δαπάνες διαμονής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, πλέον, υπάρχουν 1.500 διαμερίσματα που «υποτάχτηκαν» στο «τσουνάμι» Airbnb, όταν στα μέσα του 2016 οι χώροι αυτοί άγγιζαν τους 229.

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση

Πάντως για να μετατρέψει κάποιος ιδιοκτήτης ένα γραφείο σε κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να υπολογίζει πως απαιτούνται περί τα 300 με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο -ανάλογα, βεβαίως, με το κόστος των υλικών και του εξοπλισμού που θα επιλέξει και τις... επιταγές μόδας που κυριαρχούν για τις εν λόγω ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Στο μεταξύ, η ζήτηση για τους γραφειακούς χώρους, που για πολλά χρόνια βρέθηκε στον πάγο δείχνει να καταγράφει έστω και οριακή αύξηση, κυρίως, βέβαια για τους χώρους που πληρούν σύγχρονες προδιαγραφές. Η τιμή μίσθωσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και δη στην Τσιμισκή, για καινούργια γραφεία αγγίζει περί τα 7 ευρώ ανά τμ., ενώ για τα μεταχειρισμένα κυμαίνεται από 3 έως 5 ευρώ.