Skip to main content

Το σχέδιο του Δήμου για την αναβάθμιση της περιοχής των Δικαστηρίων

Από τον δήμο Θεσσαλονίκης έχει ήδη ολοκληρωθεί διαγωνισμός για τα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της περιοχής του Δικαστικού Μεγάρου

Πιο πράσινη, πιο λειτουργική καθώς και αισθητικά και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένη πρόκειται να αποδώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης την περιοχή πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου, σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης το οποίο παρουσίασε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με το Προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου και με τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων.

Διαβάστε: Την ανάπλαση της περιοχής του Δικαστικού Μεγάρου ανακοίνωσε ο Ζέρβας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον οποίο έκανε γνωστό ο κ. Ζέρβας, από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης έχει ήδη ολοκληρωθεί διαγωνισμός για τα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της περιοχής του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.

Οι παρεμβάσεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει η Voria.gr (δείτε εδώ) έχουν ως βασικό στόχο αφενός τη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση της περιοχής, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ασφαλή και ανεμπόδιστη κίνηση όλων των πολιτών, και αφετέρου την ανάδειξη του Δικαστικού Μεγάρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την πόλη.

Πρασινίζει και διαπλατύνεται το πεζοδρόμιο της 26ης Οκτωβρίου

Τα έργα ανάπλασης θα εξελιχθούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο -επί της οδού 26ης Οκτωβρίου- το οποίο εκτείνεται από την Πολυτεχνείου μέχρι και την πάροδο που οδηγεί στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης των Δικαστηρίων.

Όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, το πεζοδρόμιο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο θα διαπλατυνθεί και συγχρόνως θα πρασινίσει, καθώς σχεδιάζονται μεταξύ άλλων ο εμπλουτισμός της υφιστάμενης δενδροστοιχίας, η δημιουργία δεύτερης εσωτερικής δενδροστοιχίας με καλλωπιστικές δαμασκηνιές στην πλευρά προς τη συμβολή με την οδό Πολυτεχνείου αλλά και η διαμόρφωση νέας δενδροστοιχίας στη διαπλάτυνση μπροστά από την κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου.

Ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών

Κεντρικός στόχος της παρέμβασης είναι να δημιουργηθεί μια διακριτή διαδρομή για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές προσβασιμότητας οι οποίες προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργείται ελεύθερη, συνεχής ζώνη όδευσης πεζών, πλάτους δύο μέτρων, κατά μήκος του πεζοδρομίου από την πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου. Στις απολήξεις της ζώνης όδευσης πεζών, στα σημεία των διαβάσεων, διαμορφώνονται ράμπες για τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, διαμορφώνεται και οδηγός όδευσης τυφλών.

Διευθέτηση της στάθμευσης

Στο πλαίσιο του έργου που θα εξελιχθεί, άλλωστε, θα γίνει διευθέτηση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης οχημάτων, μεταξύ των οποίων και των υπηρεσιακών οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσα στις οδούς Παλαιού Σταθμού και Σαπφούς θα διαμορφωθούν δέκα θέσεις στάθμευσης ΤΑΧΙ, ενώ στην πλευρά των άρτιων οικοδομικών αριθμών θα διαμορφωθούν και 26 θέσεις δικύκλων.

Η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί περιλαμβάνει ακόμη τη μετατόπιση της στάσης του ΟΑΣΘ, ώστε να εξασφαλιστεί η άνετη αναμονή του επιβατικού κοινού, τη δημιουργία διάβασης πεζών, την τοποθέτηση καθιστικών, την ενίσχυση του φωτισμού, κ.ά.

Ανάδειξη δημόσιων κτιρίων

Η ανάπλαση της περιοχής μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου του δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 1.777.000 ευρώ, για τη διαμόρφωση προσβάσεων και την ανάδειξη σημαντικών δημόσιων κτιρίων.

Πέραν της ανάπλασης στα Δικαστήρια, στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση και στην ευρύτερη περιοχή του περιβάλλει το Γενί Τζαμί. Ειδικότερα, προγραμματίζεται η ανάπλαση:
της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη Βασιλίσσης Όλγας έως την Εδμόνδου Ροστάν και από την Πραξιτέλους έως τη Δελφών.
της οδού Εδμόνδου Ροστάν από την Αθανασίου Διάκου έως την Αρχαιολογικού Μουσείου.
της οδού Πραξιτέλους από την Αρχαιολογικού Μουσείου έως την οδό Αθ. Διάκου.
της οδού Ζαΐμη.
του πεζόδρομου και του χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Αρχαιολογικού Μουσείου, Δελφών και Ζαΐμη, για το τμήμα ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Στην περιοχή αυτή εκτός από το Γενί Τζαμί, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, βρίσκεται ακόμη ένα διατηρητέο κτίριο. Πρόκειται για το κτίριο στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Πραξιτέλους, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.