Skip to main content

Τρας: Παγώνουν οι λογαριασμοί ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά για δύο χρόνια

«Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και δεν υπάρχουν επιλογές δίχως κόστος», δήλωσε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Στις 2.500 λίρες το χρόνο (2.875 ευρώ) θα παγώσουν για την επόμενη διετία οι λογαριασμοί ενέργειας για ένα τυπικό νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Λιζ Τρας.

Η νέα πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μέτρο ως «εγγύηση για την τιμή της ενέργειας» και σημείωσε ότι θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει πως κάθε νοικοκυριό θα γλιτώσει 1.000 λίρες από τον ετήσιο λογαριασμό ενέργειας, όπως θα διαμορφωνόταν από τον επόμενο μήνα.

Το όριο χρεώσεων περιλαμβάνει το οριζόντιο έκτακτο βοήθημα των 400 λιρών για κάθε νοικοκυριό στο Ην. Βασίλειο που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Ανάλογη εγγύηση για τις χρεώσεις για την κατανάλωση ενέργειας θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις, αλλά για έξι μήνες. Μετά από το εξάμηνο θα προσφερθεί στοχευμένη βοήθεια σε «ευάλωτους» τομείς, όπως κυρίως η εστίαση, ώστε π.χ. να μπορέσουν οι υπό απειλή τοπικές παμπ να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος.

Η κ. Τρας τόνισε ότι η κυβέρνηση «δε θα υποκύψει» στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χρηματοδότηση του νέου μέτρου με φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, διότι «κάτι τέτοιο θα υπονόμευε το εθνικό συμφέρον».

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί ως εκ τούτου να προβεί σε πρόσθετο δανεισμό, με το συνολικό κόστος να ανακοινώνεται εντός εβδομάδων από τον νέο Υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναλυτών ανεβάζουν το κόστος του μέτρου που ανακοινώθηκε έως και σε 150 δισεκατομμύρια λίρες.

«Αυτή είναι η στιγμή να είμαστε τολμηροί. Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και δεν υπάρχουν επιλογές δίχως κόστος», είπε η Λιζ Τρας.

Ανακοίνωσε επιπλέον επίσπευση της ανάπτυξης τεχνολογιών για όλες τις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά παράλληλα και νέο γύρο αδειοδοτήσεων για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και άρση της απαγόρευσης για περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενες γεωτρήσεις για σχιστολιθικό αέριο (σε περιοχές όπου θα υπάρχει τοπική συγκατάθεση).

Η τρίτη ανακοίνωση της πρωθυπουργού αφορούσε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών, ρευστότητας για εταιρείες στη χονδρική αγορά ενέργειας.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ επισήμανε στην αντίδρασή του ότι η κα Τρας υιοθέτησε τελικά παρά τις αρχικές αρνήσεις την πρόταση του κόμματός του για πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας.

Την επέκρινε δε διότι δεν επιλέγει να χρηματοδοτήσει το μέτρο με φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, τα οποία προσδιόρισε σε 170 δισεκατομμύρια λίρες.

«Προφανής συνέπεια αυτού είναι ότι το λογαριασμό εν τέλει θα τον πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι πολίτες», σχολίασε ο κ. Στάρμερ αναφερόμενος στην προοπτική υπέρογκου κρατικού δανεισμού.