Skip to main content

Τσίπρας: Όχι πριν το 2025 το Μετρό Θεσσαλονίκης - Εμείς δεν θα το κάνουμε Γεφύρι της Άρτας

«Το να το πάμε εμείς στο 2028 για να πούμε φταίνε οι προηγούμενοι δεν έχει νόημα - Τη μη έγκαιρη παράδοση θα τη φορτωθείτε εσείς οι Θεσσαλονικείς»

Απάντηση στις... «ζωγραφιές σε μουσαμάδες» του μετρό Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό πριν από μια εβδομάδα, έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Μετρό Θεσσαλονίκης «δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2025», ενώ σημείωσε πως «όσο καθυστερεί τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Και πληρώνεται ο εργολάβος γιατί οι καθυστερήσεις τώρα είναι με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου και όχι του εργολάβου».

«Παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα στην περίπτωση του μετρό «έχουμε μία περίπτωση όπου σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν ξέρω ποια είναι η σημερινή αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης για τον πολιτισμό γενικότερα, αν και την είδαμε στο τελευταίο νομοσχέδιο της κ. Μενδώνη η οποία νομιμοποίησε μία τεράστια αρχαιοκαπηλία (σ.σ. αναφέρεται στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν)», ενώ καταλήγοντας ανέφερε πως «τη νύφη την πληρώνει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης».

Σε δεύτερη ερώτηση που του έγινε για το μετρό και τις αρχαιότητες και εάν, εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, θα αλλάξει εκ νέου ο σχεδιασμός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει το Γεφύρι της Άρτας», αναφέροντας ότι «φοβάμαι ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».

Όπως είπε, «το να το πάμε εμείς στο 2028 για να πούμε φταίνε οι προηγούμενοι δεν έχει νόημα. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη δεν μπορούν να αλλάξουν πλέον».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τη μη έγκαιρη παράδοση του έργου «θα τη φορτωθείτε εσείς οι Θεσσαλονικείς, θα ζήσετε για μία πενταετία με ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά κάποιος πρέπει να πει την αλήθεια στους συμπολίτες σας για το ποιος ευθύνεται».