Skip to main content

Ανησυχία στην αγορά για άνοιγμα έως 100 εκατ. ευρώ του ομίλου Μουζενίδη

Η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εξυγίανσης με δικαστική απόφαση – Τα μεγαλύτερα ανοίγματα σε ξενοδοχεία σε Χαλκιδική και Κρήτη

Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται να προκαλέσει στην τουριστική αγορά η υπαγωγή της Mouzenidis Travel, σε καθεστώς εξυγίανσης και προστασίας με δικαστική απόφαση.

Αν και ο όμιλος πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει την προσωρινή διακοπή της εξυπηρέτησης πελατών στην Ελλάδα από τις 18 έως τις 26 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, τελικά όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωσή του προς τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των προμηθευτών και η αποκατάσταση του brand Mouzenidis έναντι όλων, αφού η φερεγγυότητα πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - επιστολή, «από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή μας παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%».

«Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης. Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία» αναφέρει ο όμιλος.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση για την Mouzenidis Travel δημιουργεί έντονη ανησυχία στην τουριστική αγορά της χώρας καθώς ο όμιλος έχει αφήσει μεγάλο «αποτύπωμα» στην αγορά της Ρωσίας αλλά και στις γύρω αγορές, καθώς πρακτορεύει έναν σημαντικό αριθμό τουριστών που έρχονται στη χώρα μας ετησίως.

Τα μεγάλα ανοίγματα που είχε ο όμιλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε σημαντικό τραπεζικό δανεισμό, μοιάζουν να έγιναν… θηλιά στον λαιμό του εξαιτίας και των συνεπειών της πανδημίας, της έλλειψης εσόδων αλλά και του αποκλεισμού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται.    

Το κακό φαινόταν να έρχεται...

Όπως λένε άνθρωποι οι οποίοι συνεργάστηκαν με τη Mouzenidis, είχαν δει το… κακό να έρχεται πολύ καιρό πριν, καθώς ο όμιλος πάντα πλήρωνε με μεταχρονολογημένες επιταγές, τις οποίες ωστόσο, τελευταία στιγμή, κάλυπτε.    

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδόχων και όχι μόνον που βρέθηκαν με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδόχου που έχει επιταγές της Mouzenidis ύψους 700.000 ευρώ.

Κάποιοι άλλοι είχαν προχωρήσει οι ίδιοι στην κάλυψη των επιταγών προκειμένου να μη δημιουργηθούν κυκλικοί κλυδωνισμοί που θα έσκαγαν ενδεχομένως στα χέρια προμηθευτών τους.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, μέχρι αυτή την ώρα, καλά ενημερωμένων πηγών με τις οποίες επικοινώνησε η Voria.gr, λένε πως πολύ φοβούνται ότι «η εταιρεία μοιάζει να μην έχει σωτηρία».

Οι υποχρεώσεις του ομίλου προς την αγορά αφορούν κυρίως ξενοδοχεία, αλλά και άλλους προμηθευτές, καθώς υπό την ομπρέλα του έχει μία σειρά εταιρειών. Τα ανοίγματα της Mouzenidis εκτιμώνται σε 70 με 100 εκατ. ευρώ. Τα περίπου 50 εκατ. εξ αυτών αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες με αιχμή του δόρατος τη Χαλκιδική και δευτερευόντως την Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, λόγω κορωνοϊού, είχε μπει για 60 ημέρες στον πάγο η πληρωμή επιταγών που έληγαν στα τέλη Μαΐου για τις κλειστές και τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις. Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα 7 Ιουνίου. Έως εκείνη την ημερομηνία δεν επιτρεπόταν η σφράγισή τους.

Ο όμιλος, με μια ιστορία 26 χρόνων, είναι από τους μεγαλύτερους διοργανωτές ταξιδιών, διακινεί ετησίως πάνω από 500.000 χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, συνεργάζεται με περίπου 1.400 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα ενώ διαθέτει μία σειρά εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και όχι μόνον.