Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε ρυθμούς Black Friday η αγορά – Τι πρέπει να προσέξουμε

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές για να μην γίνει η Παρασκευή τους κυριολεκτικά «μαύρη» - Έρχεται στις 2 Δεκεμβρίου η Cyber Monday

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι έμποροι της Θεσσαλονίκης καθώς φέτος για πρώτη φορά η πλειονότητα των καταστημάτων που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης έχει τοποθετήσει αφίσες προσκαλώντας τους καταναλωτές να συμμετέχουν στη σημερινή Black Friday.

Από καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών και ηλεκτρικών ειδών που συμμετέχουν από τη στιγμή που η αμερικανική εμπορική συνήθεια έγινε  ελληνική λατρεία μέχρι κομμωτήρια και café, έχουν μπει στο παιχνίδι της Μαύρης Παρασκευής. Πολλοί έμποροι άνοιξαν το χορό των εκπτώσεων από τη Δευτέρα που μας πέρασε, άλλοι μπήκαν από χθες, ενώ κάποιοι διαφημίζουν πως οι μειωμένες τιμές ισχύουν για σήμερα και αύριο Σάββατο.

Τα ποσοστά βέβαια που φιγουράρουν στις προθήκες των καταστημάτων της οδού Τσιμισκή κάθε άλλο παρά τον αμερικανικό παροξυσμό μείωσης τιμών θυμίζουν, καθώς φτάνουν μέχρι το 60% και αυτό σε επιλεγμένα είδη. Την ίδια ώρα η διολίσθηση τιμών στην Αμερική φτάνει στο 90%, γεγονός που δημιουργεί ουρές και συχνά ποδοπατήματα έξω από κεντρικά πολυκαταστημάτα.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις πολυθνικών που παρότρυναν τις προηγούμενες  ημέρες τους καταναλωτές, στέλνοντας τους e-mails, να προετοιμάσουν το καλάθι με τα είδη που επιθυμούν προκειμένου να το αγοράσουν σήμερα με μείωση…30%.

Παρόλο πάντως που τα ποσοστά κάθε άλλο παρά δελεστικά είναι οι καταναλωτές και δη το γυνακείο φύλο, από χθες, έσπευσε σε καταστήματα, κυρίως, ένδυσης και καλλυντικών προκειμένου να προμηθευτεί ο,τιδήποτε πωλούνταν σε προσφορά.

Από, χθες, αλυσίδα café, ενημέρωνε τους πελάτες της πως σήμερα προσφέρει έκπτωση 30% σε συγκεκριμένες κούπες και θερμός. Αλλά και κομμωτήρια ενημέρωναν για μειώσεις τιμών έως 20%.

Το παρόν δίνουν και τα σούπερ μάρκετ προσφέροντας ανάλογα με την αλυσίδα είτε  έξτρα πόντους σε πελάτες που χρησιμοποιούν την κάρτα του σούπερ μάρκετ, είτε μειώσεις τιμών 20% σε είδη σπιτιού και εποχικά είδη.

Την ίδια ώρα αεροπορική εταιρεία low cost, πριν λίγες ημέρες υποδεχόταν στην ιστοσελίδα της, τους εν δυνάμει πελάτες της με μειωμένες τιμές στις τιμές των εισιτηρίων ενόψει Black Friday. Πλέον δεδομένου πως η διαδικτυακή Cyber Monday είναι προ των πυλών, προσφέρει μειωμένες τιμές στις πτήσεις επιστροφής από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο.   

Έρχεται η Cyber Monday

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, η Cyber Monday, δίνει μια ακόμα ευκαιρία για οικονομικές αγορές, που αφορούν αποκλειστικά, αυτές που γίνονται, μέσω διαδικτύου. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα και μικρά e-shops θα προσφέρουν σε χαμηλές τιμές πολλά από τα προϊόντα τους. Η Cyber Monday είναι ιδανική για όσους αγαπούν να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά χωρίς ουρές και αναμονή στα καταστήματα.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Οδηγίες προς ναυτιλομένους εξέδωσε η γενική διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόσο για τη  Black Friday, όσο και για τη Cyber Monday που έπεται. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι προαναφερθείσες ημέρες δημιουργούν μια αίσθηση «επείγοντος» στη λήψη απόφασης αγοράς, για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδίως ως προς τις διαδικτυακές συναλλαγές.
Ειδικότερα, μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα θα πρέπει να παρέχει:
-Την ταυτότητα του προμηθευτή: (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).
-Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος και τη συνολική τιμή του: (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν εξόδων σε περίπτωση επιστροφής κλπ).
-Τη διαθεσιμότητα, τον τρόπο πληρωμής και αποστολής του προϊόντος.
-Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών, καθώς  και την πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.
-Ηλεκτρονικό σύνδεσμο στην πανενωσιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πλατφόρμα ΗΕΔ).
-Ασφαλή μέθοδο συναλλαγής: (κατά την καταχώρηση των στοιχείων της συναλλαγής πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο ασφάλειας-μια κλειδαριά πάνω αριστερά στο browser και η διεύθυνση που ξεκινά με https://).
    Επίσης, συστήνεται στους καταναλωτές:
    -Να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα.
    -Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγουν τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.
    -Να αποφεύγουν να παρέχουν προσωπικά δεδομένα αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.
    -Να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

Για καταγγελίες σχετικά με φαινόμενα παράνομων και παραπλανητικών συμπεριφορών οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή Καταναλωτή 1520 της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες από 09.00 έως 15.00. Επίσης, οι καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται μέσω της φόρμας καταγγελιών του ιστοτόπου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (mindev.gov.gr) ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση 1520@efpolis.gr.