Skip to main content

Μυλόπουλος για ΑΠΘ: Ο πρύτανης ήξερε ότι λήγει η κατάληψη αλλά κάλεσε την ΕΛΑΣ

Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ καταγγέλλει πως ο κ. Παπαϊωάννου ενώ γνώριζε πως θα έληγε η κατάληψη επέλεξε να ζητήσει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος σχετικά με τα όσα έγιναν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης της Αστυνομίας στο ΑΠΘ, αλλά και για όσα υποστηρίζει ότι προηγήθηκαν.

O κ. Μυλόπουλος μιλώντας στο OPEN διεμήνυσε ότι ο Νίκος Παπαϊωάννου, νυν πρύτανης του ΑΠΘ, γνώριζε από το βράδυ της Τετάρτης (10 Μαρτίου) ότι η κατάληψη της πρυτανείας από τους φοιτητές θα έληγε το πρωί της επόμενης ημέρας, καθώς τον είχε ενημερώσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης.

«Παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να ζητήσει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στη νύχτα και τη βίαιη εκκένωση του κτηρίου, η οποία οδήγησε σε πάνω από 30 προσαγωγές και 16 συλλήψεις. Ο πρύτανης ήταν μέρος του κυβερνητικής πολιτικής για τα πανεπιστήμια και την τοποθέτηση Αστυνομικών σε αυτά» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο η εκκένωση δεν έγινε με ειρηνικό τρόπο αλλά με χρήση βίας. «Δεν χτύπησαν το κουδούνι και μπήκαν οι Αστυνομικοί μέσα στο ΑΠΘ. Και υπάρχουν βίντεο που το αποδεικνύουν». Παράλληλα, όπως είπε, «στην κατάληψη υπήρχαν μόνο φοιτητές οι οποίοι αντιδρούν στο νόμο του υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο εγκαθίστανται αστυνομικοί μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Όλο το προηγούμενο διάστημα καθηγητές του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές για να λήξει η κατάληψη και να διεκδικηθούν τα αιτήματα των φοιτητών με άλλο τρόπο. Δήλωσε τέλος ότι «οι φθορές δεν προκλήθηκαν από φοιτητές αλλά από τη βίαια εισβολή δυνάμεων της Αστυνομίας».