Skip to main content

Δεν αντέχει το camp της Ν.Καβάλας λέει ο δήμαρχος - Προσωρινή η λύση

Διαβεβαιώσεις για 20ημερη παραμονή από το υπουργείο Προστασία του Πολίτη - Εγκαταστάθηκαν σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Αντιδράσεις προκαλεί στον δήμο Παιονίας η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει σήμερα 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς.

Μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας που σήμερα έφτασε τον αριθμό-ρεκόρ των 10.241 ανθρώπων, ωστόσο οι υποδομές του camp της Νέας Καβάλας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι ελλιπείς και ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο νέος δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η περιοχή θα ξεμείνει από νερό, καθώς ο αγωγός που τροφοδοτεί τον οικισμό της Νέας Καβάλας είναι μικρός και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες των 150-200 κατοίκων.

«Ζητάμε από την πολιτεία την άμεση μεταφορά νερού στο σημείο. Επίσης, ο όγκος των απορριμμάτων θα αυξηθεί πάρα πολύ. Ο δήμος δεν προλαβαίνει με τον στόλο που έχει να ανταποκριθεί. Κατ' επέκταση ζητάμε από το κράτος να ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας με δύο απορριμματοφόρα» υποστήριξε ο κ. Σιωνίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη, ο οποίος επιβεβαιώνει το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί δεν υπάρχουν υποδομές. Υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την ύδρευση και τη δημόσια υγεία. Οι κάτοικοι είναι στα όριά τους με τα επεισόδια και τις κλοπές. Κλείνουν κτηνοτροφικές ομάδες γιατί κλέβουν αρνιά και κοτόπουλα» αναφέρει στη Voria.gr ο πρώην δήμαρχος.

«Στον αστικό ιστό είναι ελεγχόμενοι. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα υπάρχει στη Νέα Καβάλα. Υπάρχουν πάνω από 30 εθνικότητες. Πολλοί περπατούν απόσταση 3χλμ από το camp μέχρι το Πολύκαστρο, εκθέτοντας τους εαυτούς σου σε άμεσο κίνδυνο», αναφέρει.

Διαβεβαιώσεις για 20ημερη παραμονή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Εγκαταστάθηκαν σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αιτούντες άσυλο θα εγκατασταθούν προσωρινά στη Νέα Καβάλα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

«Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα» υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ήδη, έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο φιλοξενίας πρόσθετες σκηνές και χημικές τουαλέτες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Oι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για 20ήμερη παραμονή των μεταναστών στη Νέα Καβάλα δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις ανησυχίες της δημοτικής αρχής, όχι μόνον γιατί στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διαψευσθεί σε ό,τι αφορά την κατάργηση του κέντρου φιλοξενίας, αλλά και διότι υπάρχουν επιφυλάξεις μήπως επαναληφθούν ανάλογες επιχειρήσεις αποσυμφόρησης των νησιών από τους υπεράριθμους μετανάστες με μετακίνησής τους στην ενδοχώρα.

«Εδώ μου είχαν πει ότι θα αδειάσει η Νέα Καβάλα και δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, την έχουν σαν εναλλακτική. Ουδέν μονιμότερου του προσωρινού» σημείωσε ο κ. Γκουντενούδης.

Καταφθάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι πρώτοι 635 πρόσφυγες και μετανάστες

Στη Νέα Καβάλα διαμένουν σήμερα περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 500 διαβιούν σε ξενοδοχεία και σε σπίτια. Από τους 1.500 που μεταφέρονται από τη Λέσβο, οι 1.000 θα πάνε στο Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Στις 18:30 αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» με τους 635 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου».

Η διαδικασία μεταφοράς τους ξεκίνησε στις 4:00 από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.

Πηγή φωτογραφίας: maxitis.gr