Skip to main content

Συγκίνηση στην τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών των Μακεδονομάχων

Η τοποθέτηση των προτομών στην πλατεία Τσιρογιάννη έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ευθύμιος Καούλης, Αλέξανδρος Πετρίδης, Παύλος Γυπάρης, Γεώργιος Βολάνης, Ηλίας Δεληγιαννάκης και Δημήτριος Καλαποθάκης. Αυτά είναι τα ονόματα των αγωνιστών που έπεσαν ηρωικά κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και οι προτομές τους κοσμούν πλέον την πλατεία Τσιρογιάννη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπροστά από το άγαλμα του Παύλου Μελά.

Σε μια σεμνή εκδήλωση, το πρωί της Κυριακής, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Φώτιος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο νεκρών, παρουσία του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», Μιχαήλ Παπανούση, Θεσσαλονικέων και απογόνων Μακεδονομάχων.

«Αθάνατοι» φώναζαν οι παρευρισκόμενοι κατά την αναφώνηση των ονομάτων των Μακεδονομάχων. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου συνόδευσε μουσικά την τελετή, ερμηνεύοντας εμβατήρια όπως το «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

«Σήμερα γίνεται κάτι που νομίζω τιμά όλους τους πολίτες της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Αποκαθιστά τις μορφές αυτές σε περίοπτη θέση και ελπίζουμε πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί το μετρό της Θεσσαλονίκης και το πάρκο των Μακεδονομάχων να φιλοξενήσει πάλι αυτές τις μορφές και να έχει η πόλη το πάρκο αυτών που τους οφείλει τιμή και σέβας».

Από την πλευρά του, στον λόγο που απηύθυνε ο κ. Παπανούσης, ζήτησε να οριστεί ως Εθνική Επέτειος η ημέρα που τιμάται ο Μακεδονικός Αγώνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση των προτομών στην πλατεία Τσιρογιάννη έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων και σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι προτομές θα βρίσκονται στη θέση αυτή έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης  και επανατοποθετηθούν στην πλατεία Μακεδονομάχων.