Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το Airbnb τράβηξε προς τα πάνω τις τιμές των κατοικιών

Οι αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές και η επένδυση σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb απογείωσαν τις τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν στο εννεάμηνο του 2019 οι τιμές διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, που καταγράφει, πανελλαδικά, άλμα 55,1% στην καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές για το ίδιο διάστημα, σε σύγκριση με το 2018.

Συγκεκριμένα, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης πέτυχε αξιοσημείωτο ρυθμό αύξησης των τιμών διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους), η οποία έφτασε το 7,6%. Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η ανάκαμψη αυτή ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για αγορά κατοικιών, που στη συνέχεια αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Η ουσιαστική αύξηση της ζήτησης από απλούς ιδιώτες, αλλά και από επιχειρήσεις για επαγγελματικά ακίνητα παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Απογείωση τιμών και στην Αθήνα, ηπιότεροι ρυθμοί στις άλλες πόλεις

Στην Αθήνα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,3%. Στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές της χώρας οι ρυθμοί που καταγράφονται είναι ηπιότεροι (4,5% και 4,8% αντίστοιχα). Η ιδιαίτερη δυναμική της οικιστικής αγοράς της πρωτεύουσας αποτυπώνεται και στους σημαντικά υψηλούς ρυθμούς αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών της Αττικής κατά το οκτάμηνο του 2019 (74,6% και 50,1% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου του 2018), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα στοιχεία εκτιμήσεων που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, το εννεάμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν αυξημένες κατά 7,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 1,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς κατοικιών καταγράφεται και σε επίπεδο χώρας, με τις επενδύσεις σε κατοικίες να ενισχύονται κατά 9,8% το εννεάμηνο του 2019, έναντι 12,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα, στην αύξηση της ζήτησης κατοικιών έχει συντελέσει το έντονο ενδιαφέρον για στοχευμένα οικιστικά ακίνητα, τα οποία, ειδικά μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν αποκτήσει επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσφέρουν αποδόσεις κοντά στα επίπεδα των επαγγελματικών χρήσεων.