Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Βιβλίου... με καύσωνα (vid)

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με καύσωνα και όχι υπό βροχή - Διαμαρτυρία πολιτών κατά τα εγκαίνια

Της Καλλιόπης Καλύμνιου*

Με... καύσωνα ξεκίνησε σήμερα το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά μετά από χρόνια που η έναρξή του πραγματοποιούνταν υπό βροχή.

Στα εγκαίνια του 40ου Φεστιβάλ Βιβλίου παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλιδου και πολλές άλλες προσωπικοτήτες της πόλης.

Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ Βιβλίου αφορά τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.

Η υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού, κα Λίνα Μενδωνη, αν και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην έναρξη του 40 φεστιβάλ βιβλίου λόγω υπηρεσιακής υποχρέωσης, σε γραπτή της δήλωση ανέφερε «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι ξαναβρισκουμε σταδιακά τον ρυθμό της ζωής μας».

Επιπλέον, η υπουργός πολιτισμού επισήμανε ότι αποψε στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν το βιβλίο, οι εκδόσεις, η γλώσσα, οι λέξεις, η γραφή, οι συγγραφείς, οι αναγνώστες. Η υπουργός σημείωσε ότι διοργανώσεις όπως το 40ο φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης καλλιεργούν τη σχέση του κοινού με το βιβλίο ως έργο τέχνης, ως δημιουργία, ως πολιτιστικό αγαθό και προϊόν. Το Φεστιβάλ κάνει προσιτό το βιβλίο σε όλους, προωθώντας τη βιβλιοφιλία και τη φιλαναγνωσία.

«Βρισκόμαστε σε ένα θεσμό που έγινε πλέον 40 χρόνων. Ωρίμασε αλλά παραμένει νέος. Είναι θεσμός της πόλης και είναι αλήθεια ότι πέρασε από καταιγίδες, φυσικές και μεταφορικές. Πέρασε οικονομικές δυσκολίες και πανδημία, αλλά βγαίνει δυνατός. Μας κάνει ακόμα πιο υπεύθυνους για το μέλλον του θεσμού», τόνισε ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης. Ανέφερε ότι ο έντυπος λόγος είναι ανθεκτικός. Υπάρχει μοναδική σχέση μεταξύ του βιβλίου και του αναγνώστη. Η επαφή του αναγνώστη με το βιβλίο δεν αντικαθίσταται και ως κυβέρνηση, αλλά και ως άνθρωποι που αγαπάμε τον πολιτισμό, θα στηρίξουμε το βιβλίο.



Σε δήλωση του για το 40ο Φεστιβάλ ο δήμαρχος της πόλης, κος Ζέρβας ανέφερε ότι «το Φεστιβάλ Βιβλίου χωρίς ομπρέλα σπάει την παράδοση». Ο δήμαρχος επισήμανε ότι έχει παρευρεθεί σε όλα τα φεστιβάλ βιβλίου, και τα 40 χρόνια του φεστιβάλ και το χαρακτήρισε ως ένα μαγικό σημείο της πόλης. Ο κ. Ζέρβας ευχαρίστησε τους ανθρώπους που σταθερά στηρίζουν το βιβλίο: τους αναγνώστες, τους συγγραφείς, τους εκδότες.



Το βιβλίο, όπως ανέφερε σε δήλωσή του, πέρασε ταλαιπωρία, αλλά κατά την πανδημία παρατηρήθηκε αύξηση στιε πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων. Μαλιστα, σημείωσε ότι οι βιβλιοθήκες του δήμου Θεσααλονίκης, κατά της πανδημίας, είχαν περισσότερες επισκέψεις απ'οτι συνήθως και ευχήθηκε η πόλη και το βιβλίο να συνεχίζουν να γιορτάζουν τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις.



Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου, σε δήλωσή της για το Φεστιβάλ Βιβλίου ανέφερε ότι όταν ένας θεσμός έχει ξεκινήσει δειλά κι έχει αντέξει τελικά 40 χρόνια, αποδεικνύει ότι ο κόσμος το αγαπάει.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιουλίου και θα υποδέχεται τον κόσμο κάθε βράδυ από τις 19:00 έως τις 23:00

Από την έκθεση δεν έλειψαν και τα... απροόπτα, καθώς κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του δημάρχου και του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, μια ομάδα ατόμων επέλεξε να κάνει σιωπηλή διαμαρτυρία δίπλα από τους ομιλητές, κρατώντας πανό με τα οποία διαμαρτύρονταν για τα αρχαία που θα μετακινηθούν για τη δημιουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, στο τέλος της εκδήλωσης, οι διαμαρτυρόμενοι προσέγγισαν τον δήμαρχο της πόλης και μίλησαν έντονα για τη μετακίνηση των αρχαίων, ωστόσο η προσωπική ασφάλεια του δημάρχου απομάκρυνε τον ίδιο από το σημείο άμεσα.