Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Δημοτικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση έργων κοινής ωφέλειας

Η πρόταση του Σάββα Χαλιαμπάλια για να αντιμετωπιστεί ένα πάγιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι από την έλλειψη κονδυλίων.

Την έκδοση δημοτικών ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων κοινής ωφέλειας ζητεί ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Ο ιδρυτής του Ομίλου Σκέψης Ενεργών Πολιτών κάνει λόγο για πρωτοποριακή λύση με την οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα πάγιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι από την έλλειψη κονδυλίων.

«Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τη χαμηλή χρηματοδότηση από την κεντρική πολιτική εξουσία και την κυβέρνηση. Ακόμη πολλοί δήμοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν κονδύλια από την ΕΕ. Ένας άλλος τρόπος είναι τα δημοτικά ομόλογα. Πρόκειται για μία επιτυχημένη πρακτική που έχει εφαρμοστεί στο εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Αναφερόμενος στην επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία συγκέντρωσε 300 εκατ. ευρώ για το έργο με την έκδοση ομολόγων– το μικρότερο μερίδιο ήταν 1000 ευρώ. Έτσι θα μπορούσε ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο κάθε δήμος στην Ελλάδα να εκδώσει δημοτικά ομόλογα και να τα διαθέσει σε επενδυτές».

Ακόμη σημειώνει ότι: «Με αυτά τα χρήματα άνετα θα μπορούσαν να γίνουν έργα υποδομής το οποία χρειάζεται η πόλη μας. Π.χ τα πάρκινγκ τα οποία θα συμβάλουν στην εξομάλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Στους ίδιους χώρους, ο δήμος συγχρόνως θα μπορούσε να παρέχει και ηλεκτρική ενέργεια αποκομίζοντας οφέλη. Ας μη ξεχνάμε ότι με την έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα συγκεκριμένα οχήματα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους πρέπει να τροφοδοτούνται με ενέργεια από κάποιες σταθερές πηγές».