Skip to main content

Χαλιαμπάλιας για ενεργειακή κρίση: Να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Μεσοχώρας

Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να προχωρήσει στην εναλλακτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου

Την άμεση λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Μεσοχώρας ζητάει ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να ικανοποιήσει μέρος των αναγκών για ενέργεια ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να προχωρήσει στην εναλλακτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Πριν πολλά χρόνια είχε γίνει μεγάλος θόρυβος για το μεγαλεπήβολο έργο εκτροπής του Αχελώου. Του ποταμού που αντί να στέλνει τα τεράστια υδάτινα αποθέματα ανεκμετάλλευτα στο Ιόνιο, θα τα μοιράζονταν με τον θεσσαλικό κάμπο κάνοντας τον πιο εύφορο και πλούσιο παραγωγικά. Παράλληλα, προβλεπόταν η δημιουργία φράγματος και η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου για την παραγωγή φθηνής και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Το μεγαλύτερο μέρος του έργου υλοποιήθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Και αυτό γιατί αντέδρασαν «ευαίσθητοι» οικολόγοι και ΜΚΟ που προτιμούν να αναπνέουμε το λιγνίτη. Επικαλέστηκαν μέχρι και το στρεσάρισμα των ποταμίσιων ψαριών όταν προσέφυγαν στο ΣτΕ. Έτσι μπλόκαραν και την εκτροπή του Αχελώου και τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου, η κατασκευή του οποίου έχει στοιχίσει πάνω από 600 εκατομμύρια στη ΔΕΗ. Δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο. Η χαμένη παραγωγή ρεύματος, με σημερινές τιμές, ξεπερνά τα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ, κάθε χρόνο» επισημαίνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Το 2014, με τελεσίδικη απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διαχώρισε το εργοστάσιο ρεύματος από το έργο της εκτροπής του ποταμού. Τότε εμφανίστηκαν 25 υπερήλικοι, από τους 120 κατοίκους της Μεσοχώρας, οι οποίοι οργανώθηκαν σε Σωματείο και με τη συνδρομή εξειδικευμένων δικηγόρων συνεχίζουν να μπλοκάρουν το έργο, εδώ και 8 χρόνια. Πρόκειται για τερτίπια ή για ύποπτα παιχνίδια; Ό,τι και να είναι, η υπομονή της κοινωνίας τελείωσε. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το θέμα. Δεν πάει άλλο. Από δω και πέρα, η ανοχή θα είναι συνενοχή» τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας.