Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Καύση σκουπιδιών με ευρωπαϊκούς όρους για περιβαλλοντική προστασία

Άλλο πράγμα η ρύπανση από τις υπάρχουσες βιομηχανίες και άλλο οι καύσεις που γίνονται σύμφωνα με όρους, λέει για την καύση στον ΤΙΤΑΝΑ

Οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από καύση απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Αυτό επισημαίνει ο ιδρυτής του Φορέας Σκέψης Ενεργών Πολιτών Σάββας Χαλιαμπάλιας θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την τήρηση αυστηρών κανόνων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Μετά τη λήξη της καραντίνας, που επιβλήθηκε εξαιτίας του κορωνοϊου, πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στην επόμενη μέρα για τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. Στην πορεία προς την ανάπτυξη είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις και μια ιδέα είναι να δημιουργηθούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από καύση απορριμμάτων. Αυτό γίνεται στις μεγάλες πρωτεύουσες της Δυτικής Ευρώπης, με πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την καύση των απορριμμάτων στο εργοστάσιο του Τιτάν, όμως υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Συμμερίζομαι αυτή την ανησυχία των κατοίκων διότι πραγματικά η περιοχή τους είναι επιβαρυμένη. Όμως είναι άλλο πράγμα η ρύπανση που υφίσταται από τις υπάρχουσες βιομηχανίες και άλλο οι καύσεις οι οποίες γίνονται σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και όρους» συμπληρώνει.

«Μη ξεχνάμε ότι μέσα στη πόλη της Βιέννης λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιεί καύσιμη ύλη προερχόμενη από τα απορρίμματα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και στη Δανία. Είναι μια λύση για να μειωθούν τα απορρίμματα από τις πόλεις και συγχρόνως να παραχθεί ενέργεια με φθηνό καύσιμο. Η λειτουργία ανάλογων εργοστασίων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα φέρει οικονομικά οφέλη. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά βέβαια είναι να τηρούνται απαρέγκλιτα οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος» τονίζει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης.