Skip to main content

Δαρδαμανέλης: Έχουμε έτοιμη τη λύση για τα 20 στρ. εντός Κόδρα που ανήκουν σε αξιωματικούς

Τι είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς σε ερώτηση της Voria.gr σχετικά με τα 20 στρέμματα στο Κόδρα που ανήκουν στον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών

Την πρόθεση του δήμου Καλαμαριάς να έρθει σε συνεννόηση με τον «Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρα» ώστε τα 20 στρέμματα εντός του στρατοπέδου Κόδρα, τα οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως έκταση αστικού πρασίνου, εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, μετά από ερώτηση της Voria.gr, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Διαβάστε: Στον... αέρα ο σχεδιασμός για τη μετατροπή του Κόδρα σε μητροπολιτικό πάρκο

«Το ΣτΕ έβγαλε μια απόφαση η οποία μιλά για χρήσεις γης και όχι για ιδιοκτησία, είναι χώρος που αυτή τη στιγμή ανήκει στον Αυτόνομο Οργανισμό Αξιωματικών. Ακόμη και αν δεν έβγαινε η απόφαση του ΣΤΕ, ο δήμος Καλαμαριάς για να μπορέσει να υλοποιήσει έργα πρασίνου σε αυτά τα 20 στρέμματα θα χρειαζόταν να βρει ένα ποσό 10-20 εκατ. ευρώ. H απόφαση του ΣτΕ δεν είναι η καθοριστική για τη χρήση αυτού του χώρου. Στο παρελθόν περιουσίες εκεί έχουν αποζημιωθεί με 2.500 ευρώ το μέτρο, αυτό το ποσό επί 20 στρέμματα βγαίνει 50 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Δαρδαμανέλης, θέλοντας να καταδείξει ότι πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό που δεν διαθέτει ο δήμος.

Και πρόσθεσε: «Εμείς το γνωρίζαμε και πριν την απόφαση, είχαμε ήδη κάνει έγκαιρα ως διοίκηση επαφές με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με τον ίδιο τον υπουργό και με τις ηγεσίες του ΑΟΟΑ και του Ταμείου Εθνικής Αμύνης, και είχαμε συζητήσει και είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε προετοιμάσει τη λύση να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τον ΑΟΟΑ από μία χρήση που έχουν εγκαταστήσει σε ένα οικόπεδο 2 στρεμμάτων, που είναι έξω από το Κόδρα, το οποίο πάλι είναι ιδιοκτησία του ΑΟΟΑ, παρ' όλα αυτά δεν μπορούσε να το αξιοποιήσει γιατί εμείς το είχαμε χαρακτηρίσει ως χώρο πολιτισμού. Πάλι θα χρειαζόταν να αποζημιώσουμε αυτό το οικόπεδο για να το χρησιμοποιήσουμε».

Όπως είπε, «εμείς απλά τους απαλλάσσουμε από αυτήν τη δέσμευση, υλοποιώντας τις δράσεις πολιτισμού και τη χρήση πολιτισμού που απαιτείται για τον δήμο μέσα στον χώρο του ΑΟΟΑ και κατά αυτόν τον τρόπο δύο χώροι που ιδιοκτησιακά ανήκουν στον ΑΟΟΑ, ο ένας 20 στρεμμάτων εντός του Κόδρα και ο άλλος 2 στρεμμάτων εκτός. Αξιοποιούνται τα 20 στρέμματα ως χώρος πρασίνου για τον δήμο Καλαμαριάς από τη στιγμή που θα είναι ιδιοκτησία μας. Και από εκεί και πέρα θα επιτρέψουμε στον ΑΟΟΑ στα δύο στρέμματα που έχει έξω από το στρατόπεδο να υλοποιήσει το στεγαστικό του πρόγραμμα».

Άρα, συνέχισε ο ίδιος, «ήδη έχουμε στο συρτάρι αυτή τη λύση, η ο οποία πρέπει να περάσει από δημοτικό συμβούλιο, γιατί όταν είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο να ενταχθεί αυτό το οικόπεδο στο ειδικό χωρικό σχέδιο του Κόδρα, δυστυχώς δεν έτυχε της αποδοχής της αντιπολίτευσης. Τώρα πλέον με την απόφαση του ΣτΕ, με την πλάτη στον τοίχο, ίσως είναι καλή η συγκυρία που βγήκε η απόφαση. Θεωρώ ότι το δημοτικό συμβούλιο θα συμφωνήσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση, έτσι ώστε αυτά τα 20 στρέμματα να ενταχθούν στα υπόλοιπα 230 και να είναι ένας ενιαίος χώρος πρασίνου».

Ουσιαστικά, βάσει της απόφασης, το ΣτΕ δικαίωσε την προσφυγή των αξιωματικών του ΑΟΟΑ αποχαρακτηρίζοντας τα 20,5 στρέμματα. Με την απόφαση αυτή ακυρώνεται ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης έκτασης ως αστικού πρασίνου, που είχε αποφασίσει το 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος, και έχει καταχωρηθεί ως τέτοια και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Καλαμαριάς (επίσης του 2014).