Skip to main content

Η συνέντευξη Μητσοτάκη: Δεν ξανακλείνει η χώρα, θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Εμβολιασμός, παιδεία, εκλογές, Θεσσαλονίκη, πυρκαγιές, ελληνοτουρκικά: Όλες οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο

Δεν υπάρχει άλλη περιοχή, άλλη πόλη της πατρίδας στην οποία να γίνονται τόσα έργα, τόσες υποδομές, είπε για τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκκίνηση της συνέντευξης Τύπου στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε και αφορούσε στη Θεσσαλονίκη και τις εξαγγελίες του για τις υποδομές της πόλης και την ανάπτυξή της, είπε: «Οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται πάντως ότι στην πόλη τους τα πράγματα αλλάζουν».

Επανέλαβε ότι το μέτρο θα ολοκληρωθεί το 2023, ενώ αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, το πραγματικό όπως είπε έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, τα γήπεδα ΠΑΟΚ και Άρη, την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Επιπλέον πράσινο στη ΔΕΘ

Επίσης αποδέχτηκε την πρόταση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την προσθήκη πράσινου στη ΔΕΘ με την παραχώρηση του οικοπέδου της Αγίας Φωτεινής 11 στρ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.

Δεν θα ξανακλείσει η χώρα

Ανάπτυξη 5,9% κατ' ελάχιστο προέβλεψε για φέτος ο πρωθυπουργός. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία», είπε, «αλλά δεν θα ξανακλείσει η χώρα και δεν θα υπάρχουν στο εξής περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας. Τα υπολοιπα μέτρα θα ισχύουν. Θα έχουμε μάσκες για πολύ καιρό ακόμη. Δεν είναι στις προθέσεις μου να επεκτείνω σε άλλες κατηγορίες την υποχρεωτικοτητα του εμβολιασμού αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείω».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο εξής η κυβέρνηση θα κινηθεί με πειθώ για να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες αν και γνωρίζει ότι μια μερίδα δεν πρόκειται να πεισθεί.

Χαρακτήρισε αδιανόητη την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και είπε πως το φαινόμενο δεν είναι τόσο μαζικό όσο παρουσιάζεται.

Να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, με εμβολιασμούς

Για την πιθανότητα να ξανακλεισουν τα σχολεία σε λίγο διάστημα λόγω πανδημίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα σχολεία ανοίγουν αύριο με καλύτερα εφόδια και με 11.000 περισσότερους εκπαιδευτικούς. «Πρόθεση είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά άνω των 12 ετών. Στα παιδιά κάνουμε 17 εμβόλια κι αυτό θα είναι το 18ο. Απευθύνω έκκληση στους γονείς να εμβολιαστούν τα παιδιά», σημείωσε. Είπε ωστόσο ότι σε τυχόν έκρηξη τμήματα θα κλείνουν και θα περνούν σε τηλεκπαίδευση. Δήλωσε μάλιστα ικανοποιημένος από τα ποσοστά εμβολιασμού των εκπαιδευτικών (άνω του 80%).

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης στην Παιδεία και των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί, ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλυσε στη χτεσινή ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ για τη στήριξη των νέων.

Ακρίβεια

Για την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και στη χώρα μας εισαγόμενο. Ο πληθωρισμός στη χώρα τον Αύγουστο ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και όπως είπε ο πρωθυπουργός η αύξηση των τιμών θα είναι προσωρινή. Επανέλαβε τα μέτρα που εξήγγειλε χτες, δίνοντας έμφαση στους ελέγχους στην αγορά και στα μέτρα για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσθεσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για παράταση της παρέμβασης στο ηλεκτρικό ρεύμα για την απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους σε πρώτη φάση.

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί, όμως πλέον είναι πιο δίκαιος και τι θα γίνει για ενδεχόμενη μείωση το 2022 θα το ανακοινώσει στον προϋπολογισμό.
Επίσης προέβλεψε διαρκή ανάπτυξη και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς για τα επόμενα χρόνια.

Ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την υπόθεση Αποστολάκη.

Απάντησε ότι ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος «επειδή είμαι ικανοποιημένος από αυτόν και το μεταρρυθμιστικό έργο προχωρά».

Για τον κ. Αποστολάκη είπε ότι θεώρησε πως στο συγκεκριμένο υπουργείο χρειαζόταν συναίνεση κι όχι κομματική τοποθέτηση. Σημείωσε επίσης ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος από την τελική επιλογή, που όπως είπε μπορεί να συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά που έκανε στο συγκεκριμένο υπουργείο ο Νίκος Χαρδαλιας.

«Εξάντλησα τις προσπάθειές μου για συναίνεση όμως εκείνοι που εκπροσωπούν τα άλλα κόμματα σήμερα απέδειξαν ότι είναι εχθροί της συναίνεσης», υπογράμμισε.

Απολιγνιτοποίηση

Για την απολιγνιτοποίηση ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος και για οικονομικούς και για περιβαλλοντικούς λόγους να προχωρήσει με αποφασιστικότητα. Τόνισε ότι το σχέδιο δίκαιης μετάβασης είναι σε εξέλιξη με συνολικούς πόρους 5 δισ. ευρώ.

Είπε δε ότι είναι προσωπική του βούληση να υλοποιηθεί η απολιγνιτοποίηση και ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στην Κοζάνη το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ήταν καθησυχαστικός για την  αποκατάσταση των θιγόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ελληνοτουρκικά και άμυνα

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση ούτε στη Νέα Υόρκη με τον κ. Ερντογάν. Η πολιτική της χώρας απέναντι στην Τουρκία δεν αλλάζει, τόνισε. Το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020, υπήρξαν πεδία συνεργασίας και συνεννόηση πλέον στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, επισήμανε.

Ανακοίνωσε επίσης ανανέωση για πέντε χρόνια την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Πρόωρες εκλογές, Τσίπρας και... γαλοπούλες

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία και επισήμανε πως οι πολίτες θα επανεκλεξουν τη ΝΔ κι έτσι ο ορίζοντας διακυβέρνησης είναι η δεκαετία. Μάλιστα για την πρόβλεψη Τσίπρα ότι η κυβέρνησή πλέον είναι σε αποδρομή και θα πάει σε εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα...»

Μάλιστα σημείωσε ότι δεν σκέφτηκε ποτέ σ' αυτά τα δύο χρόνια το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Θα ζητήσουμε, είπε, αυτοδυναμία εκ νέου από τους πολίτες όταν θα γίνουν οι εκλογές. Επίσης τόνισε ότι αν δεν πετύχει αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη με απλή αναλογική τότε θα έχουμε διπλές εκλογές.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο κ. Τσίπρας επελεξε στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων εναντίον μου και των μελών της οικογένειάς μου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον μας χωρίζει ηθικό και αξιακο χάσμα. Πρόθεσή μου είναι να ενώσω την κοινωνία κι όχι να συνεννοηθώ με τον κ. Τσίπρα».

Οι πυρκαγιές η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας

Απαντώντας στην ερώτηση της Voria.gr ο πρωθυπουργός για το ποια θεωρεί την πιο δύσκολη στιγμή στη διάρκεια της θητείας του έως τώρα, απάντησε ότι συναισθηματικά ήταν οι πυρκαγιές. «Πέρσι τον Αύγουστο ήταν πολύ έντονα και δύσκολα με την Τουρκία , συναισθηματικά όμως πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές. Διότι αισθάνεται κανείς όταν βλέπει, αυτό το τείχος της φλόγας, ειδικά τα βράδια, να βρίσκεται σε μια θέση όπου δυσκολεύεται να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «κάθε κρίση μας κάνει πιο δυνατούς, όπως είπα μαθαίνουμε από τα λάθη μας». «Ένα πράγμα που καταφέραμε ήταν ότι ήμασταν σε όλες τις κρίσεις, σε όλες τις δυσκολίες, ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί, βλέπαμε την κατάσταση και όπου χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, τις πήραμε», τόνισε.

ΕΛΑΣ και πανεπιστημιακή αστυνομία

Για τα ζητήματα προστασίας του πολίτη και την πανεπιστημιακή αστυνομία ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η πολιτική στα ζητήματα ασφαλείας δεν αλλάζει και χρόνο με τον χρόνο οι αριθμοί δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται «πάρα τα ανατριχιαστικά εγκλήματα των τελευταίων μηνών».

Πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο αλλά είναι ένα εγχείρημα στο οποίο η κυβέρνηση επιμένει και θα το υλοποιήσει μόλις είναι απολύτως έτοιμο, πρόσθεσε.

Τουρισμός

Για τον τουρισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα κέρδισε το στοίχημα φέτος το καλοκαίρι και προέβλεψε έναν καλό τουριστικά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Η μεγάλη επιτυχία, όπως είπε, δεν είναι η επισκεψιμότητα αλλά τα χρήματα που ξοδεύουν οι επισκέπτες κι αυτά ήταν σημαντικά αυξημένα φέτος.

Αφγανιστάν και μετανάστες

Για τη απειλή μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν είπε ότι τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα στο συγκεκριμένο ζήτημα και επανέλαβε τη σταθερή πολιτική του για ενεργό φύλαξη των συνόρων. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «θα σπάσω, θα τσακίσω τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών».

Τρίτη δόση για όσους έκαναν νωρίς το εμβόλιο

Για την πανδημία ο πρωθυπουργός είπε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου πρέπει να γίνει ειδικά στους άνω των 60 και προανήγγειλε ότι τρίτη δόση αναμένεται να κάνουν κι όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς.

Αντιεμβολιαστές

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πιο ήπιες και λιγότερο βίαιες τις αντιδράσεις των αντιεμβολιαστών στη χώρα ενώ υπογράμμισε ότι δεν βλέπει οι αντιδράσεις τους να είναι πολιτικά υποκινούμενες.

«Δεν έχω δεξιόμετρο»

Για τις δημοσκοπήσεις και τα χαμηλότερα ποσοστά που καταγράφει τελευταία η ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπήρξαν επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και η δυσαρέσκεια ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

«Γι' αυτό ζήτησα συγγνώμη. Μου αρέσει να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιες μετρήσεις. Δεν έχω δεξιομετρο. Απεχθάνομαι την πόλωση και η κυβέρνηση πρέπει να παράγει έργο, να συνθέτει κι όχι να διχάζει. Η ΝΔ εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα. Οι επιλογές στα υπουργεία είναι αν το πρόσωπο μπορεί να υπηρετήσει την πολιτική μας. Στον κομματικό προσδιορισμό δεν δίνω τόση σημασία», τόνισε.

«Η Θεσσαλονίκη στο 2ο κύμα και οι πυρκαγιές τα μεγαλύτερα λάθη μου»

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε δύο λάθη στη θητεία του. Το πρώτο ότι δεν έκλεισε πέρσι το φθινόπωρο τη Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα νωρίτερα για τον κορωνοϊό και το δεύτερο οι πυρκαγιές του καλοκαιριού. Και για τα δύο ζήτησα συγγνώμη δημοσίως, είπε.

Οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν απειλεί τα δημοσιονομικά δεδομένα και προέβλεψε ότι το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει εντός του 2022, προβλέποντας ότι η χώρα δεν θα αναγκαστεί σε σκληρά πλεονάσματα. «Πλεονάσματα θα πετυχαίνουμε πάντως ως χώρα και το θέλουμε διότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ανάπτυξη», είπε.

Για τις πολιτικές για τη μεσαία τάξη είπε ότι «επιστρέφει σταδιακά αυτά που της στέρησε ο κ. Τσίπρας» και αναφέρθηκε σε φορολογικά οφέλη και ελαφρύνσεις. Κατηγόρησε τον  κ. Τσίπρα ότι «διέλυσε τη μεσαία τάξη με ιδεολογική εμμονή».

Για το ασφαλιστικό και τις εκκρεμείς συντάξεις είπε ότι διπλασιάστηκε ο ρυθμός απονομής των συντάξεων. Το νέο ασφαλιστικό δεν είναι τζόγος, είπε, και υπερασπίστηκε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Περιβάλλον, αλιεία, αγρότες

Ζώνες απαγόρευσης της αλιείας μέχρι το 2030, ώστε να περιοριστεί η υπεραλίευση και να αυξηθεί το απόθεμα των ελληνικών θαλασσών, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οι ζώνες αυτές θα καλύπτουν το 10% των θαλασσών, είπε.

Ερωτηθείς για τους αγρότες το κόστος παραγωγής και την απειλή ανατιμήσεων στα αγροτικά προϊόντα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στην πανδημία ό πρωτογενής τομέας έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα. Είπε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία για την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

«Θα παρακολουθούμε την πορεία των τιμών στην αγορά κι αν χρειαστεί θα παρέμβουμε. Η αγροτική οικονομία έχει προοπτική και αποτελεί μέρος του οράματός μας για την Ελλάδα του αύριο. Τίμησα την υπόσχεσή μου να αντιμετωπίσω τις παράνομες ελληνοποιήσεις με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό», ανέφερε.

Τα μέτρα στο Βελλίδειο και η είσοδος Μητσοτάκη

Δέκα λεπτά προτού αρχίσει η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης ο κ. Μητσοτάκης μπήκε στον χώρο και είχε μια χαλαρή συνομιλία με τους δημοσιογράφους που φέτος είναι πολλοί.

Πιστή στην αίθουσα είναι η τήρηση των μέτρων για την πανδημία με μάσκες, πιστοποιητικά, ελέγχους και αντισηπτικά.

Ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνομιλία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και τον διευθυντή του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και η συνέντευξη άρχισε ακριβώς στις 13.00.

Η αίθουσα για ακόμη μια χρονιά σε χαμηλή θερμοκρασία, όπως μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός...