Skip to main content

Εργαζόμενοι ΣΙΔΕΝΟΡ: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων και μέσα στη Θεσσαλονίκη

Οι εργαζόμενοι διαβεβαιώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τετράωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από τις 7 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στη ΣΙΔΕΝΟΡ στη Θεσσαλονίκη, συνεπεία της άρνησης, όπως υποστηρίζουν, της εργοδοσίας της χαλυβουργίας να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, μετά τη λήξη της τελευταίας στις 30 Απριλίου.

Όπως τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων στη χαλυβουργία της ΣΙΔΕΝΟΡ, ο πρόεδρος του Σωματείου Λευτέρης Κιοσέογλου έκανε λόγο για εκδικητικά εξώδικα από πλευράς του Ομίλου κατά των εργαζομένων, προκειμένου να προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. «Έχουν καταντήσει συνήθεια τα εξώδικα. Είναι εκδικητικά και εκβιαστικά, καθώς μας απειλούν ότι θα τεθούμε δυόμισι εβδομάδες σε διαθεσιμότητα, ενώ η παρουσία της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις μας είναι διαρκής» ανέφερε αρχικά ο κ. Κιοσέογλου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν μπορεί ο Όμιλος να επικαλείται τα τελευταία χρόνια οικονομικά προβλήματα, να προχωρώντας σε μειώσεις της τάξεως του 35% στους μισθούς από το 2008 μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα να κλείνει η χρονιά με έσοδα. «Το 4% που δόθηκε, το οποίο μεταφράζεται σε 1,5 ευρώ αύξηση στο ημερομίσθιο, είναι ψίχουλα. Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτό. Δεν μπορεί αυτός ο ελληνικός κολοσσός να ξεγελάει τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα της ΣΙΔΕΝΟΡ να γίνει πρόβλημα της Θεσσαλονίκης» υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν από τη διοίκηση υπογραφή 2ετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξανόμενες αποδοχές της τάξεως του 6% τον πρώτο χρόνο, 8% στον δεύτερο και αύξηση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών στα 130 ευρώ. Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους «μέχρι τέλους» ακόμη και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Επίσης, το Σωματείο εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση αλλά και γενικότερα στον κλάδο της χαλυβουργίας, οι οποίες, όπως λένε, έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά, τέσσερα εκ των οποίων κρίθηκαν σοβαρά.

«Η διοίκηση είχε δεσμευθεί όταν έκανε τις περικοπές ότι όταν παρουσιάσει κέρδη η επιχείρηση, οι εργαζόμενοι θα τα πάρουν πίσω. Δεν έγινε ποτέ.  Είναι απαράδεκτο και ντροπή αυτό που γίνεται» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚΘ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαιώνοντας, ότι «οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ δεν θα μείνουν μόνοι στον αγώνα τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Λεωνίδα Στολτίδη, ο οποίος ανέφερε ότι το ΠΑΜΕ θα κάνει τα πάντα για να γίνει το ζήτημα της ΣΙΔΕΝΟΡ, ζήτημα όλης της εργατικής τάξης. «Χωρίς τους εργάτες γρανάζι δεν γυρνά. Αυτοί παράγουν τον πλούτο και φέρνουν την ανάπτυξη» κατέληξε.