Skip to main content

Έξυπνη εφαρμογή για βοήθεια προς τους άστεγους - Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Με απλές κινήσεις δίνεται το στίγμα όπου βρίσκεται ο άστεγος, ώστε να επέμβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες

Μια καινοτόμα εφαρμογή με έντονο το στοιχείο της αλληλεγγύης και το αίσθημα της ενσυναίσθησης επινόησε ο Λαρισαίος προγραμματιστής, Χρήστος Αποστόλου.
    
Το όνομά της "ΔΡΑΣΕ για αυτούς" και αποτελεί την πρώτη δωρεάν εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί ανώνυμα να ενημερώσει την αρμόδια αρχή για τα σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι συμπολίτες του.
    
Ο Χρήστος Αποστόλου επινόησε την εφαρμογή παρατηρώντας το οξυμένο πρόβλημα με τους άστεγους, αλλά και την κοινωνική, όπως χαρακτηρίζει στη Voria.gr, αποξένωση αυτών των ανθρώπων.
    
«Μελέτησα κάποιες έρευνες που αναφέρονται στα ποσοστά της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν, ή φοβούνται να έρχονται σε άμεση επαφή με τους άστεγους. Είναι μια μορφή κοινωνικού αποκλεισμού αυτός ο διαχωρισμός. Θεώρησα ότι θα μπορούσα να φτιάξω ένα εργαλείο που θα ενώσει αυτές τις δύο πλευρές, με την έννοια ότι ένας μπορεί να χρειάζεται βοήθεια κι ο άλλος να έχει τον τρόπο να την προσφέρει», δήλωσε ο κ. Αποστόλου.


    
Εξηγώντας τη λειτουργία της εφαρμογής ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι ο χρήστης μπορεί να συμπληρώσει στα αντίστοιχα πεδία 2-3 στοιχεία μαζί με το στίγμα όπου βρίσκεται ο άστεγος και να τα στείλει άμεσα και ανώνυμα με email στην κεντρική Υπηρεσία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε στη συνέχεια οι αρμόδιοι να αναλάβουν δράση, ερχόμενοι σε επαφή με τις τοπικές υπηρεσίες πρόνοιας.
    
«Πρόκειται για μια εφαρμογή που δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτή συνέχεια, απλά ο χρήστης μπορεί να την χρησιμοποιήσει όταν εντοπίσει έναν άστεγο για παράδειγμα που βρίσκεται σε κίνδυνο», ανέφερε.

Ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι επίσημα η εφαρμογή βγήκε στον «αέρα» τη Δευτέρα και μέσα σε λίγα 24ωρα έχει πάνω από 10.000 λήψεις γεγονός που, όπως λέει, δείχνει ότι οι άνθρωποι θέλουν να βοηθούν. 


    
Αυτή δεν είναι η πρώτη εφαρμογή που έχει δημιουργήσει ο κ. Αποστόλου. «Το κομμάτι των εφαρμογών είναι το χόμπι μου, είναι η 8η εφαρμογή στη σειρά. Όλες είναι δωρεάν και στόχο έχουν να βοηθήσουν κάποια κοινωνική ομάδα», λέει.
    
Μεταξύ άλλων ο ίδιος έχει σχεδιάσει και την εφαρμογή «αθόρυβο κουμπί πανικού», την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Μετά τη γυναικοκτονια της Καρολάιν σκέφτηκα να κάνω μια εφαρμογή για να βοηθήσω τις γυναίκες που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο», επισημαίνει.
    
Την εφαρμογή για τους άστεγους μπορείτε να την βρείτε δωρεάν στο link:
    
https://www.christosapostoloudev.eu/drasegiaautous
    
Προβληματισμός για τους άστεγους στη Θεσσαλονίκη
    
Στους 120 ανέρχονται οι άνθρωποι που διαβιούν στον δρόμο σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
«Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγεγραμμένους περίπου 120 αστέγους. Είναι ένας μεγάλος αριθμός. Κάποιοι έχουν έρθει την περίοδο των εορτών και από άλλες περιοχές και είναι επαίτες. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα του αριθμού με την καταγραφή που θα γίνει τον Ιανουάριο», λέει στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ιωάννα Κοσμοπούλου.
    
Αναφέρει ακόμη ότι πρόκειται για έναν αριθμό που δεν παρουσιάζει αύξηση από πέρυσι και ίσως είναι και μικρότερος, ωστόσο, όπως τονίζει, θα υπάρχει εφεξής καταγραφή αυτών των ανθρώπων κάθε μήνα.
    
Πέραν αυτών, στο Υπνωτήριο του Δήμου φιλοξενούνται 58 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 70 άτομα.
    
Η κ. Κοσμοπούλου σημειώνει ότι δυστυχώς το Υπνωτήριο του Δήμου είναι η μοναδική τέτοια δομή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καλώντας την πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα. «Πρέπει να δημιουργηθούν Υπνωτήρια και σε άλλους δήμους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πρόσφατα ήρθε σε εμάς μια γυναίκα άστεγη από την Κατερίνη. Είναι αδύνατον να λειτουργεί ένα Υπνωτήριο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε.
    
Ένα ζήτημα κατά την Αντιδήμαρχο είναι πως κάποιοι από αυτούς δεν πείθονται εύκολα να προσέλθουν είτε στο Υπνωτήριο είτε στο Κέντρο Ημέρας.
    
«Μελετούμε να κάνουμε μια συνεργασία με την Άρσις και την Πράξις, με σκοπό να στήσουμε ένα δίκτυο με street workers των δομών αυτών αλλά και του δήμου, ώστε να έχουμε από την μια πλευρά μια οργανωμένη καταγραφή και από την άλλη να παρέχουμε βοήθεια στο πεδίο. Να μπορέσουμε να τους πείθουμε να έρχονται αρχικά στο Υπνωτήριο όπου μπορούν να μείνουν για έξι μήνες και εν συνεχεία να τους εντάσσουμε στο πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία», είπε η κ. Κοσμοπούλου.