Skip to main content

Ημερίδα Voria-Γεράνης:11 δράσεις για ενεργειακή αυτάρκεια στη Β.Ελλάδα

Η πρόταση - όραμα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για συνεργασία πέντε περιφερειών προς την εφαρμογή πολιτικής σχεδόν μηδενικής παραγωγής αποβλήτων

Έντεκα δράσεις, με τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες, μέσω των Δήμων, της Περιφέρειας, του ΦΟΔΣΑ και μέσω των πολιτών και των τοπικών φορέων, μπορούν να επιτύχουν τους στόχους για την ενεργειακή αυτάρκεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr «Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης».

Όπως ανέφερε, «οι αιρετοί Α και Β Βαθμού ενωμένοι θα διεκδικήσουμε πόρους με ώριμα έργα για να αναδείξουμε την Περιφερειακή Ενότητα και την πόλη μας μια έξυπνη ενεργειακά αυτόνομη πόλη».

Κατά την ομιλία του ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε σε πρόταση - όραμα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για συνεργασία πέντε περιφερειών, οι οποίες θα εφαρμόσουν σταδιακά πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων, σχεδόν μηδενίζοντας  την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως ανέφερε ο κ. Γεράνης, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει τον διάλογο με τους εμπλεκόμενους Φορείς διαπεριφερειακά που συνδέονται οδικά με Εγνατία, ώστε να σχεδιαστεί ένα έργο ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων έπειτα από σχετική μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονηθεί. «Η φιλοσοφία μας είναι να μηδενίσουμε σχεδόν την ταφή και να δώσουμε στους στην τοπική κοινωνία οικονομία μας ηλεκτρική και θερμική ενέργεια», τόνισε.

Όπως εξήγησε σε αυτό το σχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία, εμπλέκονται πέντε περιφέρειες, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και τμήμα της Θεσσαλίας. «Θέλουμε να συμμετέχει όλη η Βόρεια Ελλάδα, το έχουμε ονομάσει "Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων"», σημείωσε.

Ο κ. Γεράνης κατά την ομιλία του στην ημερίδα παρουσίασε αναλυτικά τις έντεκα ενδεικτικές δράσεις :

⦁    Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτηριακές & λοιπές ενεργοβόρες υποδομές των Δήμων, Περιφερειών

1)    Παρεμβάσεις σε Κτηριακό Κέλυφος και Εξοπλισμός όπως θερμομονώσεις , υαλοπίνακες, σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης, σε σκίαστρα, σε διατάξεις ρύθμισης θερμοκρασίας, σε συστήματα ενεργειακής διαχείρισης κ.ο.κ.
2)    Παρεμβάσεις σε λοιπές ενεργοβόρες υποδομές (πχ αθλητικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια κ.ο.κ.) με νέο εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

⦁    Αναβάθμιση Φωτισμού Οδών -Πλατειών Δήμων και Περιφερειών
3)    Αντικατάσταση υφιστάμενων ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα σύγχρονης τεχνολογίας, μειωμένης κατανάλωσης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής φωτιστικά
4)    Σύνδεση νέων φωτιστικών με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης

⦁    Βιοκλιματικές Αστικές Αναπλάσεις

5)    Επιλογή περιοχών με αστική πυκνότητα για παρεμβάσεις βιοκλιματικού χαρακτήρα όπως νέα ψυχρά υλικά, περισσότερο πράσινο, σκίαστρα κοκ

⦁    Αποκεντρωμένης &  μικρής κλίμακας συστήματα ΑΠΕ

6)    Επιλογή πχ Δημοτικών, Περιφερειακών κτιρίων για εγκατάσταση μικρής κλίμακας Φ/Β για ενεργειακό συμψηφισμό.

⦁    Eνεργειακές Κοινότητες - Συνεργασία με Φορείς/Κατοίκους και Ενημέρωση Πολιτών

7)    Εξέταση της δυνατότητας σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ Δήμου και φορέων/κατοίκων της πόλης για δράσεις εξοικονόμησης.
8)    Ειδικά Προγράμματα Ενημέρωσης και Επιβράβευσης πολιτών για εξοικονόμηση Ενέργειας

⦁    Ενέργεια από Αναερόβια Χώνευση αστικών στερεών αποβλήτων

Σε αυτό το σημείο ο κ. Γεράνης ανακοίνωσε ότι σε λίγο καιρό δίπλα στους πράσινους και μπλε κάδους, θα τοποθετηθούν και οι καφέ κάδοι. «Το υπόλοιπο της κουζίνας μας και τα πράσινα από τα κλαδέματα θα πηγαίνουν στον καφέ κάδο. Θα γίνεται η διαλογή από τους δήμους, εμείς θα τα επεξεργαζόμαστε και θα παράγουμε ένα καλό λίπασμα, είτε στις ΜΕΑ θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για πολύ σημαντική δράση.  

9)   Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιοάεριο των ΧΥΤΑ σε μορφή ΑΠΕ όπως γίνεται σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ

10)  Παραγωγή Θερμικής Ενέργειας θερμικής ισχύος 3,25 MWαπό βιοαέριο των Μονάδων Κομποστοποίηση καθαρού προδιαλεγμένου οργανικού που εντάσσονται στις 2 μεγάλες -υπο μέλέτη σήμερα- ΜΕΑ Ανατολικού και Δυτικού Τομέα ΠΚΜ  -όπως προβλέπονται και στον ισχύον ΠΕΣΔΑ ΚΜ

⦁    Ενέργεια από υπολείμματα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων

11)  Το όραμα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων, σχεδόν μηδενίζοντας  την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων.