Skip to main content

Κεραυνός εν αιθρία η απόφαση Ορφανού να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης

Την απόφασή του δεν γνώριζαν ούτε οι στενοί του συνεργάτες και οι άνθρωποι με τους οποίους επρόκειτο να συμπράξει στις δημοτικές εκλογές

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η ανακοίνωση του Γιώργου Ορφανού ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Η είδηση αιφνιδίασε ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους σκόπευε να συμπράξει στη μάχη των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, την απόφαση αγνοούσε τόσο ο Σάββας Χαλιαμπάλιας, ο οποίος είχε αποφασίσει να μην κατεβεί αυτόνομα, αλλά να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιό του, όσο και ο Σάκης Τζακόπουλος, με τον οποίο επίσης υπήρχαν προχωρημένες συζητήσεις για σύμπραξη σε συνδυασμό με επικεφαλής των Γιώργο Ορφανό. Μάλιστα, όχι μόνο δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τις προθέσεις του, αλλά θεωρούσαν βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωνόταν και επίσημα η συνεργασία τους, ενδεχομένως και με έναν ακόμη υποψήφιο δήμαρχο από τον χώρο της δεξιάς, εκτός του Δρόσου Τσαβλή.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Γιώργος Ορφανός δεν είχε ανακοινώσει κάποιον υποψήφιο σύμβουλο με την παράταξή του «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», αν και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα έχει έτοιμο ψηφοδέλτιο όταν έρθει η ώρα. Η στάση του αυτή είχε προκαλέσει σχόλια, ωστόσο είχε ερμηνευτεί ως στάση αναμονής ενόψει της επικείμενης σύμπραξης, η οποία θα τον υποχρέωνε να εντάξει στο ψηφοδέλτιο υποψήφιους και από άλλους συνδυασμούς.

Όσο για τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ ο ίδιος, τουλάχιστον προς το παρόν, τηρεί σιγή ιχθύος. Ο κ. Ορφανός επικαλέστηκε λόγους «προσωπικής αξιοπρέπειας», ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπέκυψε στις πιέσεις του Μαξίμου, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαρρεύσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διαγραφές όσων έρθουν σε κόντρα με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση του Γιώργου Ορφανού αλλάζει το προεκλογικό τοπίο, καθώς αναδιαμορφώνει τους συσχετισμούς σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους από τον χώρο της κεντροδεξιάς.