Skip to main content

Κούπκας: Φτωχός ο δήμος Θεσσαλονίκης - Ποια η οικονομική του κατάσταση

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του δήμου. Εξελίξεις και στο θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα που παρουσίασε, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος έχει στα ταμεία του περίπου 54.854.000 εκατ. ευρώ. «Είναι ένα νούμερο όμως καθαρά επικοινωνιακό. Είναι η φωτεινή πλευρά», εξήγησε.

Αναλύοντας ο κ. Κούπκας την πραγματική, όπως ανέφερε, εικόνα των ταμειακών διαθεσίμων, οι κρατήσεις ανέρχονται σε 380.000 ευρώ, τα τακτικά έσοδα ανέρχονται σε περίπου 37 εκατ. ευρώ, τα έκτακτα ανειδίκευτα σε 773.000 ευρώ και έκτακτα ειδικευμένα σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κούπκας εξέφρασε την ανησυχία του καθώς, όπως είπε, τα τακτικά γενικά, τα οποία συμπεριλαμβάνουν την μισθοδοσία, την πληρωμή των προμηθευτών καθώς και τα ποσά που αφορούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, ανέρχονται σε 618.830 ευρώ. «Αυτό το ποσό σήμερα, που έπρεπε να πληρωθεί η μισθοδοσία, έχει κοκκινήσει», σημείωσε.

Τα τακτικά ειδικευμένα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ανέρχονται σε 37 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, ξεκαθάρισε ότι είναι πόροι συγκεκριμένοι και οι οποίοι προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη, που προέρχονται από τα κοιμητήρια και τέλη στάθμευσης. «Έχουμε μια ασύμμετρη κατάσταση, ενώ είμαστε ευρύχωροι σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, σε άλλες είμαστε πολύ στενά και δεν θα φοβηθώ να πω τη λέξη, είμαστε φτωχός δήμος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούπκας.

«Δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσω την παρουσίαση για να κατηγορήσω κανένα, ότι παραλάβαμε καμένη γη. Αυτή όμως είναι η κατάσταση του ταμείου του δήμου», υπογράμμισε. Ο κ. Κούπκας έκανε λόγο για συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, καθώς εδώ και χρόνια λόγω των Μνημονίων οι ΚΑΠ είναι μειωμένοι. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε τι θα κάνουμε με τα οικονομικά μας», σημείωσε.

Ο αντιδήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένεται να προχωρήσει την κοστολόγηση των υπηρεσιών στον δήμο, ώστε ανάλογα να κατευθύνει η διοίκηση την πολιτική της.

Έως τέλη του μήνα εξελίξεις για την ασφαλιστική ενημερότητα

Εξελίξεις στο θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας, την οποία στερείται ο δήμος εδώ και περίπου ένα χρόνια, αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ υπήρξαν επαφές με κυβερνητικά στελέχη. «Με χαρά θέλω να γνωρίζετε ότι μετά από μεγάλες προσπάθειες τόσο από τον δήμαρχο όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους, το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας λύνεται. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει την ασφαλιστική του ενημερότητα, ανακτώντας και την οικονομική του αξιοπιστία», σημείωσε.