Skip to main content

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά(φωτο)

Σε ασφαλές σημείο οι κάτοικοι - Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη - Σκληρή μάχη δίνουν οι επίγειες δυνάμεις

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στην κεντρική Εύβοια, με τις αρχές να έχουν προχωρήσει σε εκκένωση τεσσάρων χωριών.

Αρχικά εκκενώθηκαν το Μακρυμάλλη και το Κοντοδεσπότι, ενώ ακολούθησαν τα Πλατάνια και ο Σταυρός.

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο Μακρυμάλλη, με τις φλόγες αυτή την ώρα να κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Ενώ το σκοτάδι έπεσε, οι αρμόδιοι φορείς σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, αποφάσισαν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πριν την περιοχή των Ψαχνών, προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα, ενώ μεταξύ άλλων αποφασίστηκε και η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.

Την επιχείρηση συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Ψαχνών. Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Εξάλλου, ο κ.Χαρδαλιάς κήρυξε τη Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Στο σημείο βρίσκεται και ο Αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο Υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία θα βρίσκονται αύριο το πρωί στην Ελλάδα. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Εύβοιας (Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων), προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που ενημερώθηκε για την κατάσταση της πυρκαγιάς.

Στο Μακρυμάλλη, ένας ηλικιωμένος φέρεται να μη θέλει να εγκαταλείψει την οικία του, παρά τις μαινόμενες φλόγες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», έξι αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Επίσης συνδράμουν υδροφόρες του στρατού, της περιφέρειας, των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ.

Στο χωριό Μακρυμάλλη πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Αυτή τη στιγμή τα δύο πύρινα μέτωπα παραμένουν σοβαρά: Το ένα είναι ιδιαίτερα μεγάλο (αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη) και κινείται προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντοδεσπότι κινείται προς το χωριό Πλατάνα.

Οι κάτοικοι των χωριών είχαν ενημερωθεί από το πρωί να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί εκκένωση λόγω της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξή της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση, βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.