Skip to main content

Μια συνάντηση συμφιλίωσης για το Σέιχ Σου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Μετά την ανταλλαγή ανακοινώσεων για την κατάσταση στο Σέιχ Σου, τρεις δήμαρχοι και ο γγ της Αποκεντρωμένης συναντήθηκαν για εκατέρωθεν εξηγήσεις

Την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας, σπάνιας για τα Θεσσαλονικιώτικα δεδομένα, έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Γιάννη Σάββα και τριών δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο Σάββας είχε εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία εξαπέλυε επίθεση, σε υψηλούς τόνους κατά των δημάρχων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο οποίος είναι μάλιστα και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Νεάπολης Συκεών Σίμου Δανιηλίδη. Τους καταλόγιζε αδράνεια όσον αφορά την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου κάνοντας ειδικότερα λόγο για έλλειψη συνεργασίας και παροχή βοήθειας για τον θρυμματισμό και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων που προέκυψαν από την εξυγιαντική υλοτόμηση των άρρωστων δέντρων· υπολείμματα τα οποία παραμένουν στο δάσος, αποτελώντας εύφλεκτη ύλη σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Την επομένη οι τρεις δήμαρχοι απάντησαν με κοινή ανακοίνωσή τους με την οποία απέρριπταν τις κατηγορίες που τους απηύθυνε ο γενικός, λέγοντας ότι αποκλειστικοί αρμόδιοι για την προστασία του Σέιχ Σου είναι η Αποκεντρωμένη και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Καλούσαν, δε, τον Σάββα, πριν να διατυπώνει κριτική σε βάρος τους, να κάνει ο ίδιος προηγουμένως την αυτοκριτική του. Στην ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι κινήθηκαν σε πιο ήπιους τόνους και καλούσαν τον γενικό γραμματέα να συνεργαστούν, να ενώσουν δυνάμεις για την προστασία του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε λοιπόν χθες. Όπως πληροφορούμαι, οι τρεις δήμαρχοι βρέθηκαν στο γραφείο του γενικού γραμματέα και συζήτησαν μαζί του, σχεδόν επί δίωρο. "Παρών" στη συνάντηση ήταν και ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος στον δήμο του οποίου βρίσκονται σημαντικές δασικές εκτάσεις για την προστασία των οποίων υπάρχει ήδη συνεργασία με την Αποκεντρωμένη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα του Σάββα. Όπως με ενημέρωσε αρμόδια πηγή από την Τάκη Οικονομίδη, στην αρχή της συνάντησης δόθηκαν εκατέρωθεν εξηγήσεις ως προς τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας και λύθηκαν κάποιες παρεξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, οι τρεις δήμαρχοι εξήγησαν στον Σάββα ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για την προστασία του Σέιχ Σου και, επιπλέον, τα χρήματα τα οποία τους διατέθηκαν για Πολιτική Προστασία ήταν απειροελάχιστα, "δεν καλύπτουν ούτε τις βενζίνες των μηχανημάτων μας", ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Αλλά και ο γενικός από την πλευρά του, είπε κι αυτός το παράπονό του για την υποχρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Αποκεντρωμένη έλαβε μόλις 74.000 ευρώ έως τώρα για την προστασία του Σέιχ Σου, ποσό το οποίο δεν φτάνει ούτε για "ζήτω".

Παρ' όλα αυτά, χθες συμπτωματικά, ξεκίνησαν κάποιες παρεμβάσεις της Αποκεντρωμένης για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων, από την περιοχή του Πανοράματος. "Βέβαια, πολλοί θα νομίζουν ότι αυτό είναι έργο της Πολιτικής Προστασίας, μετά την προχθεσινή επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά στο Σέιχ Σου", είπε εν είδει παραπόνου ο γενικός. Το θέμα αυτό, δηλαδή η ανάμειξη του Χαρδαλιά στην όλη υπόθεση, ήταν το δεύτερο ζήτημα στο οποίο φάνηκε να συγκλίνουν οι δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, Σάββας και δήμαρχοι φάνηκε να απορούν για ποιον λόγο η Πολιτεία, αντί να δώσει τα χρήματα στην Αποκεντρωμένη, στο Δασαρχείο και στους δήμους για να καθαρίσουν το δάσος, αποφάσισε το έργο αυτό να το αναλάβει η Πολιτική Προστασία. Κάποιοι, μάλιστα, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι με τον τρόπο αυτόν το κοστούμι θα βγει αρκετά ακριβότερο. Αλλά, απαντήσεις επ' αυτού θα έχουμε λίαν προσεχώς.