Skip to main content

Μητσοτάκης-ΔΕΘ: Έτοιμοι για διάλογο με Τουρκία αν υπάρξει αποκλιμάκωση

Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Ατταλεία είναι θετικό βήμα, πρώτο και στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υπάρξει συνέχεια, είπε ο πρωθυπουργός.

Τρία λεπτά πριν τις 13.00 μπήκε στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετώντας τους δημοσιογράφους, που φέτος έχουν ίδια με την περσινή διάταξη αλλά με μεγαλύτερες μεταξύ τους αποστάσεις και με μόλις 30 άτομα.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στην οικονομία και στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ύφεση είναι παγκόσμια, είπε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις προβλέψεις. Δεν θα ωραιοποίηση καταστάσεις. Στηρίξαμε την οικονομία με ένα πακέτο μέτρων εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε πως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένα δύσκολο χειμώνα.

Στόχος είναι να στηριχθεί η μεσαία τάξη. Είμαστε στο μέσον και μια ύφεση στο 8 θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη, τα όπλα υπάρχουν, αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη.

Για την εισφορά αλληλεγγύης και την εξαίρεση των εργαζομένων στο δημόσιο και των συνταξιούχων, εξήγησε ότι η κατάργηση της εισφοράς θα γίνει σε βάθος τετραετίας. Το 2021 ειναι το πρώτο βήμα. Επιλογή της κυβερνηςης ειναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, που εχει πληγεί περισσότερο. Οφείλουμε να προτεραιοποιούμε αιτήματα και να βαδίζουμε με βάση τις οικονομικές δυνατότητες.

Για το ενδεχόμενο ενός κύματος πλειστηριασμών και την προστασια πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός απαντηςε ότι το πρόγραμμα "Γέφυρα" ειχε σημαντική αποδοχή απο την κοινωνία και δηλωςε διατεθειμένος να εξετάσει και περαιτέρω συνέχιση του. Είπε πως η προστασια της πρώτης κατοικίας παρατάθηκε ως το τέλος του έτους, για να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση της δεύτερης ευκαιρίας, που θα αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, που ειναι υπέρογκο. Το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας εμεις το παρατείναμε είπε. Δεν θα γίνει καμιά έξωση, είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός και σημειωσε τη δυνατότητα επαναγοράς.

Χαρακτήρισε γραφικό το χαρακτηρισμό του κ. Τσίπρα περί πολιτικού απατεώνα, όμως τόνισε ότι υπαρχει ενα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και πως ειναι δυνατή η παραδοχή για μια εθνική γραμμή στα εθνικά θέματα, χωρίς να χρειάζονται περιττές κορώνες.

Ελληνοτουρκικά

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Ατταλεία είναι θετικό βήμα, πρώτο και στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Εφόσον υπάρξει είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διάλογο με την Τουρκία για τη μια και μείζονα διαφορά της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Με μονομερείς ενέργειες δε συζητάμε, εφόσον όμως έχουμε σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ζήτησε καλόπιστο διάλογο χωρίς μονομερείς προκλήσεις. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν και στην Ευρώπη.

Στα περί μυστικής διπλωματίας, ο κ. Μητσοτάκης τα χαρακτήρισε παραφιλολογίας. Είπε ότι ο κ. Τδίπρας ήταν ενήμερος παρότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός απέφευγε να ενημερώνει τους πολιτικους αρχηγούς. Έκανε λόγο για κατ αρχήν συμφωνία στο Βερολίνο, οχι όμως διεθνή συμφωνία ή δέσμευση γης χώρας. Ήταν τα πρακτικά μιας συμφωνίας σε μια συνάντηση διπλωματικών. Κι αυτο που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε και φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα, υπογράμμισε και ζητησε αίσθημα ευθύνης απο τους πολιτικους αρχηγούς, τονίζοντας ότι υπαρχουν και πραγματα που δε λέγονται δημοσίως απο αυτες τις συζητήσεις.

Για το ενδεχόμενο απευθειας συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη της έμπρακτης αποκλιμάκωσης και επισημανε ότι εφοσον η αποκλιμάκωση εχει συνέχεια ειμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές, που σταμάτησαν το 2016. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν ειμαι αρνητικός και δεν θα έπρεπε καν να ειναι θέμα, αρκεί να υπαρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, ολιστικό, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Η προσέγγιση είναι διαφορετική. Εστιάζεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό και την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αεροσκάφη Ραφάλ λέγοντας ότι τα πρώτα θα έρθουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η νέα μοίρα το 2022. Για τις φρεγάτες σημείωση ότι η ενίσχυση του στόλου εκκρεμούσε επί πολλά χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πέντε έως επτά ετών. Σε ορίζοντα δεκαετίας τόνισε υπάρχει η δυνατότητα να υποστηριχθεί το πρόγραμμα οικονομικά. Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι πλέον πολύ κοντά, υπάρχει η σχετική ευρωπαϊκή ρήτρα αλλά εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να την ενεργοποιήσουμε.

Για το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τόνισε ότι το εθνικό μέτωπο υπαρχει ασχέτως εάν κάποιοι το υπονομεύουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και για λόγους επικοινωνίας. Η εμπειρία μου απο τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών που συμμετείχα δεν ειναι η καλύτερη, παραμένουν όμως μια επιλογή εάν φτάσουμε στο σημείο της μη σήμερα αποφάσεων. Δεν ειμαστε σε αυτο το σημείο, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μόρια - Μεταναστευτικό

Για τη Μόρια και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός σημειωσε ότι η Μόρια ειναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβερνησης. Η πολιτικη της κυβερνηςης ειναι διαφορετική, με ενεργή φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση απονομής ασύλου και προσπαθεια για έμπρακτη ευρωπαϊκη αλληλεγγύη. Παραλάβαμε 100.000 αιτήσεις απονομής ασύλου και επιταχύνθηκε αποφασιστικά, ενω μειώσαμε τον πληθυσμό στο νησί απο τις 25.000 στις 12.000, τόνισε. Όσα έγιναν στη Μόρια ειναι ευκαιρία να ενεργοποιηθεί επιτέλους η Ευρώπη, δηλωσε. Στη Μυτιλήνη θα δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή, που δε θα κουβαλάει τις... αμαρτίες της Μοριας, δείχνοντας φωτογραφία του προσώρινου καταυλισμού που δημιουργήθηκε ηδη μετά τις καταστροφές. Εξήγγειλε μόνιμο ΚΥΤ στη Λέσβο. Ζητησε απο την Ευρώπη μάλιστα το νέο ΚΥΤ να εχει και την εμπλοκή της Ευρώπης στη διαχειριση, με χρηματοδότηση και ταχύτερες διαδικασίες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μίλησε χτες το βράδυ με την κ. Μέρκελ ζητώντας η Γερμανία πέρα απο τα ασυνόδευτα παιδια να φιλοξενήσει και κάποιες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν θετική. Έδειξε μάλιστα χάρτη της Frintex για να αποδείξει τη σημαντική μείωση των ροών μεταναστών, υπεραμυνόμενος της πολιτικής ενεργούς αποτρεπτικής πολιτικής απο την κυβερνηση του.

Τουρισμός

 Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το άνοιγμα του τουρισμού ήταν λογικό, και έγινε μετρημένα και επαγγελματισμό μεγαλύτερο των ανταγωνιστικών χώρων, γι’ αυτό η χώρα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με αυτές τις χώρες. Τόνισε ότι το lockdown έγινε για να ετοιμαστεί το ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει την πανδημία, κάτι που έγινε.

Πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας, όμως, και επήλθε ένα κλίμα χαλάρωσης, γι’ αυτό άλλωστε και πήραμε μέτρα που δείχνουν ότι έχουν αποτέλεσμα.

Κάθε φιλελεύθερος αναγνωρίζει ότι το κράτος σε κάποιες συγκυρίες μπορεί να ανταπεξέλθει εκεί που δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας, δήλωσε.

Δεσμεύτηκε για 1.200 μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους.

Εργασιακά

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας για ένα εξάμηνο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας και θα καλύπτονται πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα ζητηθεί εγγύηση των θέσεων απασχόλησης και μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα καταργηθεί το οχτάωρο, αλλά θα υπάρχει ευελιξία.

«Περιμένω άμεσα με το εργασιακό νομοσχέδιο, τον επόμενο μήνα, να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις, όμως θα γίνει ευρύς διάλογος και διαβούλευση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλεση την πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο. Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση π.χ. οι εργαζόμενοι να έχουν ευελιξία στο ωράριό τους», τόνισε.