Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καθησυχάζουν οι αρτοποιοί για επάρκεια σε άλευρα - Φρένο στην τιμή του ψωμιού

Ποιες οι προϋποθέσεις για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση - Αυξήσεις 70% στα άλευρα μέσα σε ένα χρόνο - «Η τιμή του ψωμιού δεν θα αυξηθεί περαιτέρω»

Καθησυχαστικός αναφορικά με την επάρκεια των αλεύρων, καθώς οι αλευροβιομηχανίες διαθέτουν αποθέματα για τουλάχιστον δυο μήνες, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των εκθέσεων Artozyma & Detrop Boutique 2022 που θα διεξαχθούν 2-4 Απριλίου στη ΔΕΘ-Helexpo.

Παράλληλα ο κ. Μούσιος εκτίμησε πως υπό προϋποθέσεις «η τιμή του ψωμιού δεν θα αυξηθεί περαιτέρω» υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι η πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια στα οποία είμαι φούρναρης που είδα αυξήσεις 70% στις τιμές των αλεύρων μέσα σε έναν χρόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο αν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιδότηση της κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, κατά 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών, υλοποιηθούν τότε δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις στο ψωμί που σήμερα κινείται σε 1 έως 1,20 ευρώ. Επιπρόσθετα οι αρτοποιοί αναμένουν μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ψωμί, από το 13% στο 6%.

Σε συνεχή άνοδο τα άλευρα απο πέρυσι

Όπως τόνισε ο κ. Μούσιος, το ράλι της ανόδου στην τιμή των αλεύρων και των σιτηρών ξεκίνησε από πέρυσι τον Μάρτιο, σχεδόν ένα χρόνο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και το τέλος του έτους η αύξηση άγγιξε το 20% για να εκτοξευτεί πλέον στο 70%, την ώρα που το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται περαιτέρω λόγω της αύξησης στο ενεργειακό κόστος.

Σημειώνεται πως η τιμή του τόνου στο αλεύρι πριν τον πόλεμο ήταν στα 284 δολάρια ενώ μια εβδομάδα, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, εκτοξεύτηκε στα 450 δολάρια.

Εισάγουμε το 80% των αλεύρων απο μαλακά σιτηρά

Αναφορικά με την τροφοδοσία της αγοράς ο κ. Μούσιος ανέφερε πως η χώρα μας εισάγει το 80% των αλεύρων από μαλακό σιτάρι καθώς παράγει μόλις το 20% των ποσοτήτων που καταναλώνει.

Το 30% των εισαγωγών της χώρας μας προέρχονται απο Ουκρανία και Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας δήλωσε ότι λύση στο ζήτημα της επάρκειας θα εξευρεθεί καθώς υπάρχει δυνατότητα να γίνουν εισαγωγές και από τον Καναδά, ενδεχομένως και από την Αμερική παρότι από τη συγκεκριμένη χώρα δεν έχουμε εισάγει άλευρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Αναφερόμενος ο κ. Μούσιος στην έρευνα του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, που πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε πως ο τζίρος των βιοτεχνικών επιχειρήσεων αρτοποιίας, κρατά σταθερά, περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις αρτοποιίας είναι σταθερές, με αυξητικές, όμως, τάσεις. 

Πιθανή αύξηση στις τιμές στα τσουρέκια

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Μάριος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις τιμών και στο τσουρέκι, στο «τιμώμενο» γλυκό του Πάσχα. «Και στο τσουρέκι βασικό συστατικό είναι το αλεύρι», ανέφερε με νόημα.