Skip to main content

Μπουτάρης: Εμφανιζόμαστε με χρέη 30 εκατ., αν και τα έχουμε εξοφλήσει

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο μποναμά» το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει ο δήμος από τη νέα υπόθεση

Χρέη ύψους 30 εκατ. ευρώ εμφανίζεται να έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην εφορία, αν και όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, έχει ξεχρεώσει τα όσα έχουν καταλογιστεί έως σήμερα από την υπόθεση της υπεξαίρεσης, καθώς και από άλλες φορολογικές παραβάσεις.

«Αν και ο δήμος είναι ισχυρός οικονομικα, εμφανίζεται να χρωστά 30 εκατ. ευρώ τα οποία όμως τα περισσότερα τα έχει εξοφλήσει. Δεν μπορούμε να πάρουμε ακόμα φορολογική ενημερότητα» σημείωσε, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

«Ο δήμος δεν επτώχευσε όπως έγραψαν εφημερίδες» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, εξηγώντας πως «αν ήταν έτσι, δεν θα ενέκρινε η ΕΤΕπ δάνειο 50 εκατ. ευρώ

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο μποναμά» το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει ο δήμος από τη νέα υπόθεση υπεξαίρεσης, με τις εισφορές υπαλλήλων οι οποίες παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την περίοδο 1999-2008.  Όπως εξήγησε το νέο ποσό αφορά τα 6,9 εκατ. κύρια οφειλή για την υπόθεση και άλλα επιπλέον 9,6 εκατ. ευρώ για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις (δείτε εδώ).

Η «η ιστορία δεν έχει τελειώσει», τόνισε κάνοντας λόγο για «μεγάλη κακοδιαχείριση που δεν οφείλεται μονο στον δήμο αλλά και στα Ταμεία που δεν έλεγχαν». «Είναι βρόμικη ιστορία δε ξέρουμε πότε θα ξεμπλέξουμε» ανέφερε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, ο δήμος έχει ήδη εξοφλήσει το ποσό των 7,2 εκατ. ευρώ από την υπόθεση της υπεξαίρεσης καθώς και τα περίπου 4,5 εκατ. ευρώ από φορολογικές παραβάσεις. Ωστόσο, η παραπάνω εξόφληση παραμένει λογιστικά εκκρεμής, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες από τις αρμόδιες οικονομικές αρχές για την λογιστική τους τακτοποίηση και ορθή απεικόνιση της εξόφλησης. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί κυρίως η διαγραφή των σχετικών προστίμων και προσαυξήσεων που επιβάρυναν τις κύριες οφειλές. Εφόσον ολοκληρωθεί από τις φορολογικές αρχές, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει «ξεμπερδέψει» με την προηγούμενη υπόθεση.

Αναφορικά με το νέο χρέος των 6,9 εκατ. ευρώ ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι ο δήμος θα τα πληρώσει, αλλά θα επιδιώξει και σε αυτή την περίπτωση διαγραφή τω προστίμων και των προσαυξήσεων. «Έχουμε να παίρνουμε άλλα 5 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους, θα τα δώσουμε από εκει να ησυχάσουμε. Θέλει όμως μια συνολικότερη ρύθμιση το θέμα το οποίο είναι πολιτικό. Οι δίκες δεν τελείωσαν έχουμε τις δίκες της παγίας, τα εφετεία, εξακολουθούν και έρχονται επιθεωρήσεις οικονομικές» ανέφερε ο δήμαρχος.

Για το θέμα αύριο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα έχει επαφές στην Αθήνα και στο υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σχολιάζοντας την υπόθεση πρότεινε να αρχίσει από την πλευρά του ο δήμος αγωγές για ηθική βλάβη του δήμου από την υπεξαίρεση.