Skip to main content

Νοτοπούλου:Σχέδον 10.000 παιδιά αποκλείστηκαν από τα ΚΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως σχεδόν 10.000 παιδιά σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης αποκλείστηκαν από τα ΚΔΑΠ εξαιτίας ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

Τον αποκλεισμό 9.929 παιδιών από τα ΚΔΑΠ στον νομό Θεσσαλονίκης καταγγέλουν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φέρνουν το θέμα στη Βουλή με πρωτοβουλία της βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση παρά το γεγονός ότι η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη και ενώ περισσότερες οικογένειες έχουν ανάγκη από υπηρεσίες κοινωνικών δομών, πάνω από 9.000 παιδιά αποκλείονται από τα ΚΔΑΠ.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν γιατί δεν έγιναν δεκτά τα παιδιά καθώς και ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρουν τα αρμόδια υπουργεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών( ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ), οι δημοτικοί βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, είναι από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές και προσφέρουν σημαντικό έργο προς όφελος των οικογενειών και των παιδιών που φιλοξενούν.

Η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί ριζικά οι ανάγκες για κοινωνικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή.

Φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, περισσότερες οικογένειες, έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δημοτικές κοινωνικές δομές της πόλης μας και αυτό αποδεικνύεται από την αντίστοιχη αύξηση των αιτήσεων.

Κι ενώ παρουσιάζεται αυτή η επιτακτική ανάγκη, παρακολουθούμε έκπληκτοι να αποκλείονται 9.929 παιδιά από τα ΚΔΑΠ των Δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, με απόφαση της κυβέρνησης, παρότι οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν το σύνολο των παιδιών, οι οικογένειες των οποίων έχουν καταθέσει αιτήσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή καλούν τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παιδείας και Θρησκευμάτων να απαντήσουν:

1. Γιατί αποκλείετε 9.929 παιδιά από τα ΚΔΑΠ του νομού Θεσσαλονίκης και δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα;

2. Γιατί δεν φροντίζετε να διατεθεί το σύνολο των πόρων που απαιτούνται για την ένταξη όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ; Σκοπεύετε να ενισχύσετε από οποιαδήποτε άλλη πηγή την χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ;

3. Τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ με τη συμμετοχή όλων των παιδιών που το έχουν ανάγκη, αποκαθιστώντας την γενόμενη αδικία;».