Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΚΙΛΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης. Τι επισημαίνει ο ΕΦΕΤ.

Μεγάλη ποσότητα ακατάλληλων οστρακοειδών του είδους «Αχιβάδα» κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης στο Δέλτα του Έβρου. Πρόκειται για συνολικά 2.239 κιλά παράνομης διακίνησης για τα οποία ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δίνει κάποιες διευκρινήσεις.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης, χωρίς επισημάνσεις, χωρίς τα απαιτούμενα εμπορικά έγγραφα διακίνησης, τα οποία μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και συνθηκών υγιεινής, χαρακτηρίσθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει ότι εξαιτίας της περιόδου είναι πιθανόν να επαναληφθούν παρόμοιες παράνομες διακινήσεις ποσοτήτων άγνωστης προέλευσης οστρακοειδών και εφιστά την προσοχή αρμοδίων Υπηρεσιών, επιχειρήσεων και του καταναλωτικού κοινού.

Επειδή τα όστρακα είναι ευαλλοίωτα και μεγάλης επικινδυνότητας, εάν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλίευσις, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη λιανική πώληση – ιχθυοπωλεία, στη μαζική εστίαση, όσο και στον έλεγχο στο κέντρο αποστολής και καθαρισμού οστρακοειδών, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Στα ιχθυοπωλεία, προς αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών από ελλιπείς ενδείξεις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τόσο των αποψυγμένων αλιευμάτων (γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια, κλπ) όσο και των λοιπών αλιευμάτων. Προσοχή να μην αντικαθίσταται η αρχική συσκευασία τους με άλλη συσκευασία με σκοπό την απόκρυψη των επισημάνσεων, με αποτέλεσμα την πλάνη των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται εάν τα αλιεύματα είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσις ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική και επιστημονική ονομασία του είδους, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ