Skip to main content

Πυρά Ταχιάου - Ορφανού κατά Ζέρβα για τις ανεξαρτητοποιήσεις στον δήμο

Κατά τις δημαιρεσίες η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στον νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα για τις ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων.

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθησαν οι δημαιρεσίες στον δήμο Θεσσαλονίκης με την αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική στον νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα για τις ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων.

Ο Νίκος Ταχιάος είπε ότι τα πράγματα αρχίζουν με «φθήνια», ενώ ο Γιώργος Ορφανός χαρακτήρισε «πολύ κακό και απαράδεκτο το ξεκίνημα» του νέου δημάρχου.

Αρχικά το θέμα για την ανεξαρτητοποίηση των πέντε συμβούλων του έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Υπεύθυνα» Νίκος Ταχιάος, λίγο πριν την έναρξη των δημαιρεσιών για την εκλογή του νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Ταχιάος πήρε τον λόγο και ρώτησε την προεδρεύουσα της διαδικασίας εάν έχει κατατεθεί η ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης. «Εάν δεν υπάρχει, εμείς τότε έχουμε έντεκα συμβούλους στη σημερινή διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Ταχιάος.

Στο θέμα παρενέβη ο νομικός εκπρόσωπος του δήμου κ. Χρυσικός ο οποίος ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τον νόμο πρώτα συγκροτείται το σώμα και στη συνέχεια δηλώνονται οι ανεξαρτητοποιήσεις.

Πράγματι, μετά την εκλογή του προεδρείου, ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής ανέγνωσε τις δηλώσεις ανεξαρτητοποιήσεων τόσο των πέντε συμβούλων Σωκράτη Δημητριάδη, Νίκου Ζεϊμπέκη, Ιωάννας Κοσμοπούλου, Μιχάλη Κούπκα και Δήμητρας Ακριτίδου από την παράταξη του Νίκου Ταχιάου, όσο και των δύο συμβούλων Στέλιου Λιακόπουλου και Κώστα Ιακώβου του Γιώργου Ορφανού.

Μετά την ανακοίνωση των ανεξαρτητοποιήσεων ο Γιώργος Ορφανός στην τοποθέτησή του άσκησε σκληρή κριτική στον νέο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, για τις ανεξαρτητοποιήσεις.

«Η διαδικασία αλλοτρίωσης της δημοκρατίας και των προσώπων είναι το χειρότερο που μπορεί να προσφέρει η καινούργια διοίκηση. Τα χρεώνεται ο νέος δήμαρχος γιατί επέλεξε, αντίθετα με τον νόμο, ο οποίος δεν προβλέπει να υπάρχουν πρόσωπα υποψήφιοι, προβλέπει παρατάξεις. Εάν θέλαμε τη διαδικασία της συναίνεσης, εμείς είπαμε ότι συνολικά ως παράταξη είμαστε διατεθειμένοι, με συμφωνία επί της αρχής», σημείωσε ο κ. Ορφανός. Χαρακτήρισε «πολύ κακό και απαράδεκτο το ξεκίνημα», σημειώνοντας πως ο δήμαρχος επέλεξε τη ρήξη και όχι τη συναίνεση.

«Τη απλή αναλογική τη σχολίασα τους προηγούμενους μήνες. Σχολίασα και την φθήνια με την οποία ξεκινάνε τα πράγματα και την οποία είχα προεξοφλήσει», τόνισε ο Νίκος Ταχιάος.  

«Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει όταν ξεκινάει κάτι με αυτό τον τρόπο» επισήμανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σημειώνοντας ότι «σήμερα πήραμε μια γεύση ποσό χειρότερος είναι ο νόμος».

Για πρωτόγνωρη πρακτική, με τον δήμαρχο να χρησιμοποιεί τα αρνητικά του νόμου και όχι τα θετικά του που ήταν η δυνατότητα συναίνεσης των παρατάξεων έκανε λόγο ο Σπύρος Βούγιας.

Για προεκλογική υποκρισία, η οποία ξεδιπλώνεται σήμερα μίλησε η Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας ότι ο μόνος θεσμικός τρόπος διασφάλισης των παρατάξεων ήταν η απλή αναλογική.

Αποχή τριών παρατάξεων

Την αποχή τους από τις δημαιρεσίες ανακοίνωσαν τρεις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ρυθμίσεις στον Κλεισθένη.

Για εξουδετέρωση της απλής αναλογικής μίλησε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαρακτηρίζοντας «διακοσμητικό όργανο το δημοτικό συμβούλιο». «Δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία. Φταίει η κεντρική διοίκηση» τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος, σημειώνοντας πως υπάρχει θέμα σαφούς αντισυντσγματικότητας του νόμου.

«Δεν θα συμμετέχουμε και απέχουμε από την διαδικασία», είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Ρακκάς, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις εγκυκλίους της σχηματίζει ντε φακτο πλειοψηφίες της διοίκησης στις επιτροπές.

Για συνδιαλλαγή μίλησε ο Αντώνης Γαζάκης, σημειώνοντας πως οι δημότες έχουν αυτιά και ματιά. «Θα κριθούν όλοι. Η διαδικασία εκλογής έγινε διαδικασία ορισμού. Πρωτόγνωρο», ανέφερε.