Skip to main content

Πρεμιέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για την αναγεννημένη Στοά Μοδιάνο

Σύντομα ξεκινούν οι συζητήσεις με τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ανανεωμένη αγορά τροφίμων στη Στοά Μοδιάνο

Τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι συζητήσεις με τους επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στην εμβληματική Στοά Μοδιάνο, η οποία αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί ανανεωμένη στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κατασκευαστικό κομμάτι της Αγοράς Μοδιάνο, που αυτή την περίοδο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τις πύλες της αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους.   

Η Αγορά Μοδιάνο, η οποία αναγεννάται με στόχο να αναδειχθεί σε μία σύγχρονη αγορά τροφίμων που θα διατηρεί τον χαρακτήρα, τη μορφή και την παλιά της αίγλη, έχει κινητοποιήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο, από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνον, που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη Στοά, που για περίπου έναν αιώνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην καρδιά της πόλης.
 
Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα κληθούν από την εταιρεία για συζητήσεις κατ' αρχάς οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ενώ θα επικοινωνηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου του τροφίμου το φιλόδοξο project, που αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, ακολουθώντας τα πρότυπα της αγοράς San Miguel στη Μαδρίτη και της La Boqueria, στη Βαρκελώνη.



Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδιαίτερα δημοφιλής San Miguel κατασκευάστηκε το 1916, βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 10 εκατ. επισκέπτες, οι οποίοι εκτός από είδη που μπορούν να προμηθευτούν έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και πιάτα γαστρονομίας συνοδευόμενα με κρασί.

Παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού
 
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αγοράς Μοδιάνο το νέο της λογότυπο, ενώ σε σχετικό κείμενο στο Facebook, για το επικείμενο άνοιγμά της, αναφέρεται πως θα αποτελέσει «έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις του φαγητού, αφού θα στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα, μία πολύ-πολιτισμική αγορά, που θα συγκεντρώνει μοναδικές γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο, από είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και από τοπικά ελληνικά προϊόντα, μέχρι προϊόντα fair trade και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου. Η Αγορά Μοδιάνο, η "Κεντρική Αγορά της Πόλης", θα αποτελέσει όχι μόνο μία απλή σκεπαστή αγορά, αλλά και χώρο κοινωνικής συγκέντρωσης και επικοινωνίας, που θα αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της πόλης, αφού θα δημιουργηθούν χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

Όσον αφορά στις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, στο ισόγειο της Στοάς θα λειτουργήσουν 60 έως 110 καταστήματα, τα οποία θα χωρίζονται ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα διαθέτουν. Ο αριθμός των καταστημάτων θα εξαρτηθεί από τα τμ που θα χρειαστεί ο κάθε επιχειρηματίας καθώς κάποιες εκ των επιχειρήσεων θα πουλούν κατεργασμένα (take away) αλλά και ακατέργαστα τρόφιμα με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερο χώρο για την παρασκευή του φαγητού.

Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Μοδιάνο, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό σχέδιο για την ακριβή διαμόρφωση του χώρου αλλά και τον αριθμό των καταστημάτων που τελικά θα λειτουργήσουν θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η αναβίωση της Στοάς αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις για την ευρύτερη, γύρω από αυτήν, περιοχή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται και αφορούν τόσο το εμπόριο όσο και τον τουρισμό, καθώς στην καρδιά της πόλης υπάρχει σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων αλλά και εν εξελίξει τουριστικές υποδομές.  
 
Η ιστορία της Αγοράς

Η Αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917. Πριν το 1917, η περιοχή ήταν εβραϊκή συνοικία και μετά το 1922 ήταν το χάνι της οικογενείας Μοδιάνο.

Η Αγορά, που είναι κηρυγμένη διατηρητέο μνημείο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και είναι η μεγαλύτερη σωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται πως το πλειοψηφικό πακέτο κατέχουν οι εταιρείες «Στοά Μοδιάνο ΑΕ», που έχει αναλάβει και το κόστος της ανάπλασης και δημιουργήθηκε μετά τη μεταβίβασή της από το ΤΑΙΠΕΔ, και One Outlet, συμφερόντων Φάις με περίπου 56%, ενώ το υπόλοιπο 44% ανήκει σε μικρομετόχους.