Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Ο «μπαμπούλας» των σκουπιδιών στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο κ. Χαλιαμπάλιας αναφέρθηκε στην ανυπαρξία πράσινων σημείων, στην ανεπάρκεια υπόγειων κάδων και αποκομιδής στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Την αποτυχία της δημοτικής αρχής στον τομέα της καθαριότητας επισημαίνει ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών σχολιάζει το ζήτημα αναφερόμενος στην ανυπαρξία πράσινων σημείων, στην ανεπάρκεια υπόγειων κάδων και σε όσους ασχολούνται με την αποκομιδή των σκουπιδιών, στο δήμο Θεσσαλονίκης.

«Ένας από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του δημάρχου Κ. Ζέρβα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ήταν η βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη. Παρομοίαζε την όλη διαδικασία της αποκομιδής σαν μία μεγάλη κουζίνα με όλα τα σκεύη και τον εαυτό του ως σεφ που θα τη συντόνιζε στοχεύοντας σε ένα τέλειο αποτέλεσμα. «Γιατί να αγοράζουμε delivery αφού έχουμε όλα τα εργαλεία για να φτιάξουμε ένα τέλειο γεύμα...;» έλεγε χαρακτηριστικά. Το ό,τι δεν ήξερε να μαγειρεύει βέβαια μας το είχε κρύψει τότε. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα» σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσέλαβε χίλιους εργαζόμενους και δέχτηκε τη μονιμοποίηση περίπου 200 από αυτούς. Τους θεωρούσε όλους απαραίτητους. Έλεγε ότι ο στόλος των απορριμματοφόρων και των μηχανημάτων, ύστερα από προσπάθειες, κατέστη λειτουργικός. Όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Οι δημότες διαμαρτύρονται για ξεχειλισμένους κάδους, με αστικά απορρίμματα που αποτελούν εστίες μόλυνσης, όπως συνέβη, πρόσφατα, στην περιοχή του Ε' δημοτικού διαμερίσματος» επισημαίνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζητάει άλλα 300 άτομα, να ενσωματωθούν στον τομέα της καθαριότητας. Και εκτός αυτού, επιρρίπτει ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης, με την οποία συνεργάζεται ο δήμος για την απομάκρυνση των ογκωδών απορριμμάτων, επειδή δεν λειτουργεί τις Κυριακές. Κανείς όμως δεν ασχολείται με τα πράσινα σημεία που θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί, μέχρι το τέλος του 2020, για τη συγκέντρωση των ογκωδών αντικειμένων. Όσον αφορά τους υπόγειους κάδους, που αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών στα αστικά κέντρα, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Τοποθετήθηκαν μόνο 59 από τους 160 που σχεδίαζε να δημιουργήσει η προηγούμενη διοίκηση ενώ δεν εγκαταστάθηκαν τα σχετικά συστήματα τηλεματικής» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας και αναρωτιέται: «Μήπως κάποιους τους βολεύει να υπάρχει πάντα ο «μπαμπούλας» των σκουπιδιών;».