Skip to main content

ΚΔΑΠ: Στα κάγκελα και οι συμβασιούχοι για τον αποκλεισμό παιδιών

Οι συμβασιούχοι ζητούν άμεσα πρόσθετη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ ώστε να μην βρεθεί σε κατάσταση ανεργίας κανένας εργαζόμενος.

Καμπανάκι για άμεσο κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων κρούει η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων στα ΚΔΑΠ, μετά τον αποκλεισμό 65.000 παιδιών από τη δωρεάν συμμετοχή στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή δεν φέρνει σε δυσχερή θέση μόνο τους γονείς που οι φάκελοι των παιδιών τους πληρούν τα κριτήρια αλλά και τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι λίγα τα δημοτικά ΚΔΑΠ που απειλούνται με λουκέτο.

Στην ίδια ανακοίνωση καλούν την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός και να μη βρεθεί κανένας συμβασιούχος στην ανεργία.

Αναλυτικά

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από χιλιάδες μητέρες και οικογένειες καθώς 65.000 παιδιά στερούνται το δικαίωμα να συμμετάσχουν δωρεάν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), παρόλο που ο φάκελος τους πληρούσε στο έπακρο τα κριτήρια.

Αιτία γι’ αυτόν τον αποκλεισμό αποτελεί η άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλιο του προγράμματος, παρότι οι αιτήσεις φέτος ήταν αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις αντιλαϊκές πολιτικές της επιλέγει να αφήσει εκτός των κοινωνικών δομών των ΚΔΑΠ δεκάδες χιλιάδες παιδιά και να αφήσει ξεκρέμαστους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους γονείς.

Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη αύξηση και δράση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και Σύριζα, απορροφά ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων αυτών έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος υποχρηματοδότησης και υπολειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ.

Συνέπεια των παραπάνω είναι να κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο η πλειοψηφία των δημοτικών ΚΔΑΠ και με απόλυση οι μισοί και πλέον από τους 2500 εργαζόμενους των ΚΔΑΠ, έπειτα από έως και 18 χρόνια εργασίας στις συγκεκριμένες δομές.

Η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει της δημόσιες δομές ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές ακολουθώντας τη «συνταγή» όλων των προηγούμενων όπου οι κοινωνικές δομές απαξιώνονται και καταργούνται, ιδιαίτερα δε όπου υπάρχει πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική και υγειονομική κρίση πλήττουν βαθιά τα εργατικά στρώματα και οικογένειες, οι οποίες είναι και οι άμεσα ωφελούμενες του προγράμματος και της λειτουργίας των ΚΔΑΠ.

Καλείται η κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός και να μη βρεθεί κανένας συμβασιούχος στην ανεργία.

Διεκδικούμε:

• Άμεση ανανέωση των συμβάσεων – κανένας συμβασιούχος στην ανεργία
• Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός κοινωνικών δομών.
• Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις.
• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων μας.