Skip to main content

Συγκλόνισε ο πιλότος του F16: «Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες» (vid)

Το F16 έσκισε για ακόμη μία χρονιά τον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε ο πιλότος του αεροσκάφους F16 της ομάδας επίδειξης ΖΕΥΣ, το οποίο έσκισε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης μετά το τέλος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.

Φέτος στο cockpit του F-16 βρισκόταν ο Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους σμηναγός (Ι) Χρήστος Πάρις Χαρίτος.

Στο έδαφος βρέθηκαν τεσσερα μέλη της ομάδας ΖΕΥΣ οι οποίοι περιέγραψαν τους ελιγμούς που εκτέλεσε ο πιλότος και άνοιξαν τον ασύρματο για το μήνυμα του επισμηναγού.

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα. Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν στη μάχη για την ελευθερία.  Χρόνια Πολλά » ανέφερε μέσα από το πιλοτήριο ο σμηναγός Χρήστος Χαρίτος.

« Η πατρίδα μας σας ευγνωμονεί, Χρόνια Πολλά », απάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη στον σμηναγό Χρήστο Χαρίτο.

Το F-16 Block 52+ με τον άριστα εκπαιδευμένο χειριστή εκτέλεσε εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από την πόλη αλλά και διελεύσεις υψηλής ταχύτητας σε πολύ χαμηλό ύψος, περιστροφές και βυθίσεις.

Το αεροσκάφος έκανε ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

O Χρήστος Πάρις Χαρίτος εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006. Το 2012, τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2013 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1600 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1200 είναι σε αεροσκάφη F-16.