Skip to main content

Συμβάσεις και Συναλλαγές ΑΕ Με Μέλη ΔΣ και Συνδεδεμένα Μέρη: Διαδικασία Αδειοδότησης

Η Προϋπόθεση ειδικής άδειας και η διάρκεια της παρασχεθείσας

του Σταύρου Κουμεντάκη*

Σε προηγούμενή μας αρθρογραφία, μας απασχόλησε ο κανόνας της απαγόρευσης συναλλαγών της ΑΕ με μέλη του ΔΣ και συνδεδεμένα μέρη. Μας απασχόλησαν επίσης και οι εξαιρέσεις του (λ.χ. τρέχουσες συναλλαγές, λοιπές εξαιρέσεις). Πληθώρα, όμως, συναλλαγών δεν υπάγεται στις εν λόγω εξαιρέσεις. Οι συναλλαγές που υπάγονται στον κανόνα (:απαγόρευση)-όχι όμως και στις εξαιρέσεις, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση της (ενδοεταιρικής) αδειοδότησης και δημοσιοποίησης τους. Περί αδειοδότησης το παρόν.

Αρμοδιότητα

Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας σύναψης συμβάσεων/συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη ανήκει, αποκλειστικά, στο ΔΣ που δρα συλλογικά. Δεν υφίσταται, επομένως, δυνατότητα περαιτέρω ανάθεσης της σχετικής αρμοδιότητας (λ.χ. σε υποκατάστατο όργανο ή εκτελεστική επιτροπή). Αφότου το ΔΣ χορηγήσει τη σχετική άδεια, απαιτείται η δημοσίευση-ανακοίνωση της απόφασης στο ΓΕΜΗ.

Η αποφασιστική εγκριτική αρμοδιότητα ανατίθεται, κατ’ εξαίρεση, στη ΓΣ:

(α) Εφόσον συντρέχει αδυναμία λήψης απόφασης από το ΔΣ λόγω ύπαρξης στο πρόσωπο μέλους (ή/και μελών) κατάστασης σύγκρουσης ιδίων και εταιρικών συμφερόντων.

(β) Σε περίπτωση αιτήματος μετόχων που εκπροσωπούν το 5%, τουλάχιστον, του μετοχικού κεφαλαίου, εντός 10ημέρου από τη δημοσίευση στο ΓΕΜΗ της ανακοίνωσης του ΔΣ σχετικά με την παροχή άδειας.

Έγκριση, κατ’ αποτέλεσμα, για συναλλαγή με συνδεδεμένο μέρος, για την οποία χορηγήθηκε άδεια από το ΔΣ, θεωρείται οριστικά έγκυρη μόνο μετά την άπρακτη παρέλευση του προαναφερθέντος 10ημέρου. Εναλλακτικά από την έγγραφη δήλωση του συνόλου των μετόχων προς την ΑΕ ότι δεν προτίθενται να ζητήσουν τη σύγκληση της ΓΣ ή, τέλος, από τη λήψη της άδειας από τη ΓΣ.

Αρμόδια ΓΣ για την παροχή της ως άνω άδειας είναι κάθε μορφής ΓΣ. Η απόφαση αδειοδότησης λαμβάνεται με απλή απαρτία και πλειοψηφία των μετόχων. Μέτοχοι που εκπροσωπούν το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου έχουν τη δυνατότητα να αντιλέξουν.

Η Προϋπόθεση Ειδικής Άδειας

Η άδεια που χορηγείται από το αρμόδιο όργανο προϋποθέτει ειδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, αυτοτελή συζήτηση και ψηφοφορία. Απαιτείται η προγενέστερη υποβολή, ενώπιον του αρμοδίου οργάνου, (προτιμητέο:) της υπό έγκριση σύμβασης/συναλλαγής.

Στο σχετικό πρακτικό (:απόφαση) του αρμοδίου οργάνου, είναι σημαντικό να ενσωματώνεται το σύνολο των όρων της (επιτρεπόμενης ή μη) συναλλαγής. Εναλλακτικά: η παραπομπή σε έγγραφο (ενδ.: επισυναπτόμενο στην απόφαση του οργάνου) που περιλαμβάνει το σύνολο των όρων της.

Διάρκεια Παρασχεθείσας Άδειας

Η ισχύς της άδειας του ΔΣ (ή της ΓΣ) είναι εξάμηνη από τη λήψη της απόφασης. Αδιάφορος παραμένει ο χρόνος δημοσίευσής της. Σε περίπτωση «επαναλαμβανόμενων» συμβάσεων της εταιρείας με το ίδιο πρόσωπο, είναι δυνατή η παροχή ενιαίας άδειας, ετήσιας ισχύος, για την κατάρτισή τους.

Προκειμένου να επιτραπεί η σύναψη σύμβασης/συναλλαγής (:απαγορευμένης, αρχικά, από το νόμο) απαιτείται η πλήρωση σειράς προϋποθέσεων. Αρχικά: παροχή άδειας από το αρμόδιο όργανο της ΑΕ-κατά βάση το ΔΣ. Η μη (νομότυπη) λήψη της προβλεπόμενης, κατά νόμο, άδειας  δημιουργεί προβλήματα σε δύο επίπεδα: Στερεί, αρχικά, νομιμότητας την συναφθείσα σύμβαση/συναλλαγή και δημιουργεί, ακολούθως, ευθύνες στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι (κι ούτε θα πρέπει) να αντιμετωπισθούν ως ήσσονος σημασίας. Σχετικά, πάντως, με τη διαδικασία που τηρείται και τις πλειοψηφίες που απαιτούνται στη ΓΣ που, ενδεχομένως, επιληφθεί: σε επόμενη αρθρογραφία μας.-

*Σταύρος Κουμεντάκης
Managing Partner
Koumentakis and Associates Law Firm

Σημ.: Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή.